Euro – declin important din cauza evoluţiei inflaţiei și a ratei șomajului

November 1, 2013

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, consemnând cel mai important declin din ultimele nouă săptămâni raportat la dolar, în urma anunţului potrivit căruia inflaţia din regiune a scăzut în mod neaşteptat.

Evoluţia indicelui preţurilor de consum din zona euro a alimentat speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană (BCE) va reduce dobânzile ca să susţină redresarea economică, informează publicația Bursa. Euro a coborât cu 0,7% la ora 09.46, pe piaţa din New York, ajungând la 1,3638 dolari. Declinul este cel mai important consemnat după data de 29 august.

     Conform estimărilor preliminare anunţate ieri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei din zona euro a scăzut la 0,7% în octombrie 2013, de la 1,1% în septembrie, în principal ca urmare a declinului preţului energiei. Rata inflaţiei de luna trecută este cea mai redusă înregistrată de zona euro după noiembrie 2009. Analiştii anticipau menţinerea ratei inflaţiei la 1,1% în octombrie. Eurostat va da publicităţii în 15 noiembrie a doua estimare revizuită privind evoluţia inflaţiei.

Menţionăm că declinul euro, înregistrat ieri, a fost generat şi de anunţul privind evoluţia ratei şomajului în uniunea monetară. Potrivit Eurostat, rata şomajului din regiune a atins un nivel record în luna septembrie, de 12,2%. În luna septembrie, în zona euro erau 19,47 milioane de şomeri, cu 60.000 în plus faţă de luna anterioară. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului sunt înregistrate în Grecia (27,6%) şi Spania (26,6%). 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new