“Europei îi lipsește voința politică de soluționare a crizei” susține ex-ministrul de finanțe rus Alexei Kudrin

June 26, 2012

Prezent la lucrările Forumului Internațional Economic de la St. Petersburg, fostul ministru de finanțe al Federației Ruse, Alexei Kudrin a declarat pentru platforma nasdaq.com că o serioasă revigorare a crizei economice va avea loc la nivel european cel mai probabil în decurs de un an sau chiar mai puțin.

Kudrin (apreciat ca fiind cel mai eficient ministru de finanțe al Rusiei din ultimii 20 de ani, în ciuda divergențelor cu Medvedev care au dus la demisia sa) a menționat că o posibilă cale de a evita norii negri ce se prefigurează la orizontul economiei Uniunii Europene ar fi ștergerea parțială a datoriilor Spaniei și Italiei, dar că aceasta nu se va întâmpla deoarece Europei îi lipsește voința politică. Declarându-se pesimist în privința șanselor de ieșire din impas, finanțistul rus a adăugat că din punctul său de vedere “ne aflăm la începutul unei crize depline. Grecia va fi incapabilă să-și respecte obligațiile asumate. Problema Greciei nu a fost soluţionată şi, cel mai probabil, nici nu va fi. Ieşirea Greciei din Zona Euro pentru mine este practic inevitabilă. O serioasă și gravă criză economică ce va lovi Europa anul viitor va avea ca următoare victimă Spania și, posibil, Italia” a spus Kudrin.

Nici în privința Rusiei lucrurile nu stau tocmai fericit. Aleksei Kudrin, afirmă că Rusia se va confrunta, în următorul an, cu al doilea val al crizei economice, menţionând că experţii sunt de părere că autorităţile ruse nu sunt pregătite să facă faţă acestei noi crize. Kudrin consideră că această criză poate fi şi mai profundă şi de mai lungă durată. Opinia sa este confirmată și de alte voci. “Al doilea val al crizei va însemna o diminuare bruscă a cererii externe, care va fi însoţită de o reducere a preţurilor la produsele exportate de Rusia. Ne aşteaptă o scădere a producţiei în Europa, a exportului rusesc, o încetinire a ritmului de creştere în China şi India. De aceea Rusia trebuie să mizeze pe stimularea cererii interne” a declarat directorul departamentului de analiză strategică al companiei de audit FKB, Igor Nikolaev.

One response to ““Europei îi lipsește voința politică de soluționare a crizei” susține ex-ministrul de finanțe rus Alexei Kudrin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new