Europol deschide Centrul European pentru Contraterorism, cu sediul la Amsterdam (Olanda)

January 25, 2016

Miniştrii de Interne din statele membre UE discută luni la Amsterdam despre ameninţările la adresa Europei, de la terorism – în paralel cu crearea unui organism european în lupta împotriva terorismului – şi până la prăbuşirea spaţiului Schengen din cauza crizei migraţiei, potrivit unui comunicat al Ministerului de Interne.

În domeniul securităţii interne vor fi dezbătute aspecte privind terorismul şi securitatea cibernetică, iar în ceea ce priveşte migraţia, Preşedinţia olandeză intenţionează organizarea unei dezbateri cu privire la înfiinţarea Poliţiei Europene de Frontieră şi Gardă de Coastă, prin evidenţierea principalelor argumente pentru înfiinţarea acesteia şi a etapelor anterioare emiterii propunerii de regulament.

La reuniunea informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne din Amsterdam vor participa și miniştrii de justiţie din statele membre UE, comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, directorul EUROPOL şi reprezentanţi ai agenţiilor europene, aceasta fiind prima reuniune sub Preşedinţia olandeză a UE.

România va fi reprezentată la Reuniunea informală a miniştrilor de justiție şi afaceri interne de ministrul afacerilor interne, Petre Tobă, și de secretarul de stat al M.A.I., Tiberiu Trifan.

Această întâlnire informală – pe agenda căreia nu se află în acest moment luarea vreunei decizii importante  – reprezintă și o ocazie de marcare a lansării oficiale a Centrului european contraterorism în cadrul Europol, Biroul european de poliţie, notează Mediafax.

Este vorba despre “o structură permanentă, decisă la nivel politic, care înfiinţează pentru prima dată în Europa un centru operaţional dedicat, care acţionează pe continent în probleme sensibile legate de terorism” a declarat pentru AFP directorul Europol Rob Wainwright.

Această platformă urmează să răspundă uneia dintre principalele lacune în lupta antiteroristă la nivel european – şi anume ”împărtăşirea insuficientă de informaţii între state, care nu au suficientă încredere unele în altele pentru a colabora în domeniul sensibil al informaţiilor”, mai susține directorul Wainwright.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new