Exercițiile militare SUA – Coreea de Sud generează noi tensiuni în peninsulă

February 7, 2014

Începând din ultima decadă a acestei luni, SUA și Coreea de Sud vor organiza exercițiile militare anuale comune Foal Eagle&Key Resolve, desfășurate în întreagul areal al peninsulei coreene. Prezența în zonă a forțelor militare ale celor două țări  au dus anul trecut la luni de tensiuni și acuzații politice, Coreea de Nord opunându-se cu vehemență la exerciții militare comune în apropierea teritoriului său.

Amenințările proferate de Phenian în 2013, pe fondul suspiciunilor privind manevrele militare ale Statelor Unite și Coreei de Sud au generat temeri cu privire la un potențial conflict, dar exercițiile s-au desfășurat conform planificării și au trecut fără nici un incident. Scenariul pare să se repete din nou în acest an. Ca de obicei, Seulul a anunțat ca manevrele militare comune cu Washingtonul, prevăzute, ca în fiecare an, în februarie, vor avea loc în pofida ameninţărilor regimului nord-coreean.

Nord-coreenii au propus joi seara ca vecinii din Sud să înceteze “orice act de provocare şi insulte” începând de la 30 ianuarie, ajunul Anului Nou, o ofertă surprinzătoare, pornind de la Comisia Apărării Naţionale, cea mai puternică entitate militară nord-coreeană. Această ofertă este pur teoretică, apreciază Ministerul Unificării de la Seul, având în vedere că singurele provocări şi insulte provin de la Phenian, apreciază instituţia. În pofida îndemnurilor liderului nord-coreean Kim Jong-un la o cooperare mai importantă, Phenianul “a continuat să ne insulte şi să ne ameninţe”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Mai mult, Coreea de Nord a amenințat joi că va anula planificatele reuniuni ale familiilor despărțite de război, la o zi după ce cele două Corei au ajuns la un acord cu privire la primele astfel de reuniuni după discuții ce au durat patru ani. Phenianul a acuzat SUA de prezența în apropiere de Peninsula Coreeană a unor bombardiere nucleare B-52. Într-un efort de a calma situația, armata SUA a redus numărul forțelor implicate în exercițiile din acest an. Astfel, potrivit unor surse de la Pentagon, numărul trupelor americane participante este de așteptat să fie mai mic decât în anii precedenți, deși cifre exacte nu au fost anunțate. Anul trecut, aproximativ 10.000 de soldați americani s-au alăturat exercițiilor Foal Eagle și aproximativ 2.100 au fost implicați în desfășurarea Key Resolve. Acestora li s-au adăugat peste 200.000 de soldați sud-coreeni. De menționat că, în prezent, mai mult de 28.000 de soldați americani sunt staționați în Coreea de Sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new