Finlanda intenţionează să deporteze circa 20.000 de imigranţi extracomunitari
February 9, 2016
Guvernul Finlandei intenţionează să expulzeze 20.000 de imigranţi extracomunitari veniţi în anul 2015 şi ale căror cereri de azil au fost respinse, informează site-ul cotidianului Le Figaro.
Guvernul de la Helsinki a semnalat că două-treimi din cele 32.000 de cereri de azil depuse în 2015 au fost respinse sau urmează să fie.
“În principiu, două-treimi dintre cele 32.000 de solicitări de azil vor primi răspuns negativ”, a declarat Paivi Nerg, şeful Cancelariei premierului finlandez.
La rândul său, Suedia a anunţat miercuri seară că va deporta 80.000 de imigranţi dintre cei 163.000 ajunşi în 2015 pe teritoriul suedez.
În același timp, Comisia Europeană (CE) a sporit miercuri presiunea asupra Germaniei şi altor şase state membre UE din cauza implementării incorecte a reglementărilor în domeniul azilului, acordându-le un termen de două luni pentru a remedia situaţia, relatează DPA în pagina electronică. CE acuză o serie de state membre UE că nu implementează soluţiile agreate.
Pentru a obliga statele UE să se conformeze, Comisia a început să declanşeze proceduri de infringement – un proces punitiv care poate conduce la aplicarea unor amenzi de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), cea mai înaltă instanţă europeană.
Comisia a sporit presiunile asupra Estoniei, Franţei, Germaniei, Greciei, Italiei, Letoniei şi Sloveniei, avansând în următoarea etapă a procedurilor de infringement.
Aceste şapte ţări nu au reuşit să dovedească faptul că au implementat deplin noile reglementări UE cu privire la cererile de azil şi condiţiile de primire a azilanţilor, a precizat Comisia. Însă problema nu se limitează doar la aceste şapte ţări. Într-un raport pregătit în vederea summitului UE de săptămâna viitoare, Comisia afirmă că, în general, “numeroase termene-limită nu au fost respectate, iar angajamente întârzie să fie aduse la îndeplinire” în gestionarea crizei migraţiei.
De exemplu, statele membre UE au preluat doar 497 de azilanţi din Grecia şi Italia, în pofida faptului că s-au angajat să preia peste 100.000 de oameni, într-un efort vizând o uşurare a poverii acestor două ţări.
CE a anunţat că a trimis miercuri o scrisoare fiecăruia dintre cei 28 de miniştri de Interne din cadrul blocului european, “pentru a le aminti că sunt legaţi de decizii de repartizare care este necesar să fie puse în aplicare imediat”.
Leave a Reply