Fitch avertizează că va reduce ratingul de țară al Statelor Unite. Indicii bursieri în scădere

October 16, 2013

Bursele europene și asiatice au deschis şedinţa de tranzacţionare de astăzi în scădere, fiind influenţate de prelungirea negocierilor din Congresul SUA pentru creşterea limitei de îndatorare a statului.

Potrivit ziarului Bursa, ”Indicele FTSE 100 al bursei londoneze scade cu 0,15%, la 6.539,39 puncte, iar indicele CAC 40 al bursei din Paris cu 0,48%, la 4.235,49 puncte. De asemenea, indicele IBEX 35 din Madrid era cotat la 9.780,10 puncte, după o depreciere de 0,26%”.

De altfel, nici pe Wall Street lucrurile nu stau diferit. Bursa din Statele Unite a închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în scădere, investitorii fiind neliniştiţi că se apropie termenul limită pentru ridicarea plafonului datoriei publice a SUA iar Administrația de la Casa Albă pare incapabilă să găsească un limbaj comun cu reprezentanții Congresului US.
Ieri indicele Dow Jones a scăzut cu 0,87%, ajungând la 15.168,01 puncte, S&P 500 s-a depreciat cu 0,71%, la 1.698,06 puncte, iar indicele compozit Nasdaq a coborât cu 0,56%, la 3.794,01 puncte.  Trendul negativ se datorează și anunțului făcut de Agenţia de rating Fitch conform căruia ”ia în considerare coborârea calificativului Statelor Unite, care în prezent este “AAA””, informează AFP.

Fitch a plasat datoria suverană a Statelor Unite sub “supraveghere negativă”, explicând că “autorităţile americane nu au ridicat plafonul datoriei în termenul prevăzut, înainte ca Trezoreria să îşi epuizeze măsurile extraordinare”. ”Anunțul reflectă urgența cu care Congresul ar trebui să acționeze pentru a elimina amenințarea falimentului ce implicit planează asupra economiei” a venit răspunsul într-un comunicat emis de Trezorerie. Deşi Fitch “continuă să creadă că plafonul datoriei va fi ridicat, disputele politice şi reducerea marjei de manevră financiară ar putea creşte riscul de default al Statelor Unite”, precizează agenţia într-un comunicat. Agenţia de rating franco-americană este cea mai mică dintre agenţiile de rating financiar după Standard and Poors şi Moody’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new