Forumul Economic Mondial de la Davos: Este puțin probabilă o nouă criză financiară globală, dar există riscuri majore

January 21, 2016

Turbulenţele de pe pieţele financiare internaţionale domină discuţiile liderilor politici şi de afaceri reuniţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, dar deocamdată opiniile generale sunt că e puțin probabilă o nouă criză financiară comparabilă cu aceea din 2008, relatează Reuters.

În timp ce subiectele abordate la Davos variază între impactul robotizării asupra locurilor de muncă (tema Forumului fiind ”A patra revolutie industrială”) şi inegalităţile de gen şi avere, indicele bursier global MSCI se află la cel mai redus nivel după iulie 2013. Dacă va rămâne la acelaşi nivel, declinul de 9,9% al indicelui MSCI din ianuarie ar fi cel mai grav după 2009. FMI a redus marţi estimarea referitoare la creşterea economiei mondiale pentru a treia oară în mai puţin de un an, la 3,4%, în condiţiile în care economia chineză a înregistrat în 2015 cel mai slab ritm de creştere din ultimul sfert de secol, notează agenția Mediafax.

“Nu cred că se va repeta situaţia din 2008…asta nu înseamnă că în piaţă nu există riscuri semnificative, unul dintre ele încetinirea creşterii economice în China” a spus John Veihmeyer, preşedinte la compania de audit KPMG.

Comisarul european pentru Economie, Pierre Moscovici, a afirmat la televiziunea Reuters că investitorii sunt speriaţi de încetinirea rapidă a economiei chineze şi de scăderea dramatică a preţurilor petrolului, dar că nu crede că va avea loc o revenire a crizei financiare internaţionale. “Nu cred că se va întoarce criza financiară… dar sunt riscuri de scădere care trebuie rezolvate”, a spus Moscovici. El a menţionat în special îngrijorările legate de China, care trece printr-o tranziţie dificilă şi nesigură. Unii participanţi la forumul de la Davos sunt mai puţin încrezători în perspectiva anului 2016, după începutul dificil al anului.

“Turbulenţele din piaţă pot fi un semn că ceva este în neregulă şi, chiar dacă este iraţional, poate avea consecinţe reale. Ce are loc acum este un mesaj că optimismul exagerat care s-a răspândit este greşit”, a declarat pentru Reuters economistul american Joseph Stiglitz, deţinător al unui premiu Nobel pentru Economie.

În timp ce Moscovici a spus că este încrezător că băncile centrale au instrumente să revigoreze economia mondială după anii de dobânzi scăzute şi suplimentare a lichidităţilor, Stiglitz nu este convins.

“Rezerva Federală (Fed) nu înţelege. Fed creşte dobânzile, Brazilia creşte dobânzile, într-o lume în care lucrurile nu merg bine. Băncile centrale sunt deseori mai rupte de realitate decât pieţele” a spus Stiglitz, adăugând că nu vede vreo şansă a unei intervenţii la nivelul G7 sau G20.

Afaceristul britanic Roger Carr, care este preşedinte ale grupului BAE Systems din industria apărării, spune că viitorul nu arată luminos. “Anul trecut la Davos era o atmosferă foarte diferită, destul de bună. Problema era ce avem şi ce nu avem, nu dacă vom avea cu toţii mai puţin” a explicat Carr, care a adăugat că atmosfera este foarte pesimistă în prezent.

Pe de altă parte, bancheri precum fostul director general al Barclays, Bob Diamond, a spus că încetinirea economiei chineze este o corecţie sănătoasă care, deşi serioasă, este necesară. Diamond, care investeşte în prezent în Africa, a declarat că situaţia actuală nu este comparabilă cu cea din trimestrul patru al anului 2008 şi primul trimestru din 2009, pe care a descris-o ca “cea mai gravă corecţie economică pe care a văzut-o vreodată”, întrucât economia SUA creşte, iar cea a Europei Occidentale merge bine.

Opinia sa este susţinută şi de profesorul Ding Yuan, vice-preşedinte şi decan al China Europe International Business School în Shanghai. El a arătat că ar fi greşit să consideri că mica devalorizare a yuanului şi scăderea indicelui Shanghai 300 sunt indicatori ai sănătăţii economiei chineze.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new