Fostul magnat Mikhail Hodorkovsky a fost eliberat din închisoare

December 20, 2013

Mikhail Hodorkovsky (stanga), Hans-Dietrich Genscher (dreapta)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat vineri decretul de graţiere a fostului magnat al petrolului Mikhail Hodorkovsyi, Kremlinul anunţând că acesta intră în vigoare imediat. În decursul a câteva ore, Mikhail Hodorkovsky a ieşit din închisoarea din nordul extrem al Rusiei (Karelia) și a ajuns cu un avion privat în Germania, unde a fost așteptat de fostul ministru german de externe Hans-Dietrich Genscher. Hodorkovsky urmează a se întâlni cu membrii familiei sale, potrivit unei declarații a fostului magnat postată pe site-ul propriu.

“Îndrumat de principii umanitare, decretez că Mihail Borisovici Hodorkovsky (…) trebuie să fie eliberat din închisoare înainte de ispăşirea pedepsei (la care a fost condamnat). Acest decret intră în vigoare imediat”, se arată în comunicatul de semnare a decretului de grațiere de către preşedintele rus, decret publicat pe site-ul oficial al Kremlinului. Eliberarea fostului critic acerb al președintelui rus a fost anticipată de declarația făcută ieri de Vladimir Putin la finalul conferinței sale de presă anuale. Preşedintele rus a anunţat joi, în pofida oricărei aşteptări, că Hodorkovsky, eliberabil în mai 2014, i-a adresat recent o cerere de graţiere, un lucru pe care a refuzat să îl facă anterior, în măsura în care gestul înseamnă recunoaşterea implicită a vinei.

Considerat pentru o vreme cel mai bogat om din Rusia şi totodată unul dintre cei mai influenţi, Mihail Hodorkovsky a fost arestat în 2003 şi condamnat, în 2005, la opt ani de închisoare pentru “escrocherie şi fraudă fiscală”, o pedeapsă majorată la 14 ani în urma unui al doilea proces, în 2010, pentru “furt de petrol şi spălarea” sumei de 23,5 miliarde de dolari.

Apărători ai drepturilor omului şi observatori străini afirmă că Hodorkovsky, în vârstă de 50 de ani, a fost victima unei reglări de conturi organizate de Vladimir Putin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new