Franklin Templeton Investment deține 40% din datoria externă a Ucrainei

December 4, 2013

În timp ce la Kiev protestele au ajuns deja în cea de-a 14-a zi, Franklin Templeton Investment a mai achiziționat încă un pachet de obligațiuni suverane în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari. Fondul american Franklin Templeton deține acum aproape 40% din obligațiunile externe emise de Ucraina, fiind  în prezent cel mai mare creditor al acestui stat.

Astfel, după noul pachet achiziționat de compania americană, volumul datoriei ucrainene răscumpărate de Franklin Templeton până în prezent este de 6 miliarde de dolari, adică mai exact aproximativ 40% din totalul datoriei externe a Ucrainei.

Reamintim că la sfârșitul lunii august 2013, Fondul de investiții Franklin Templeton a cumpărat, de pe piața financiară globală a obligațiunilor de stat, titluri de stat ale Ucrainei pentru o valoare nominală totală de 5 miliarde dolari, ceea ce reprezenta deja 20 % din datoria publică a Ucrainei.

Analiștii financiari susțin că achiziția noilor titluri de stat de către Franklin Templeton se înscrie în logica ultimele evenimente: deținătorii de obligațiuni de stat emise de Ucraina au devenit interesați le vândă cât mai rapid după suspendarea negocierilor privind asocierea Ucrainei cu UE. Protestele antiguvernamentale din Ucraina au contribuit deasemenea la scăderea prețului obligațiunilor, investitorii susținând că instabilitatea politică se adaugă la factorii care ar putea împiedica Ucraina de la plata datoriei sale, pe lângă rezervele valutare epuizate și un deficit bugetar uriaș.

În prezent, datoria de stat a Kievului constituie 26 de miliarde de dolari, iar experţii susţin că, fără susţinere financiară din afară, ţara ar putea să se confrunte cu o criză economică majoră.

În acest context, o observație se impune. FTI a fost înfiinţată în 1947 şi are drepturi de proprietate cu o valoare de peste 800 de miliarde de dolari. Instituţia americană deţine şi obligaţiuni ale statului irlandez, cumpărate în apogeul crizei financiare recente, obţinând în urma acestei operaţiuni un profit important după ce Dublinul a primit asistenţă financiară din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar Internaţional (FMI). Ceea ce probabil se speră că se va întâmpla și în cazul Ucrainei, deși experții consideră recenta achiziție a celor de la FT una riscantă.


Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new