Franţa a recunoscut oficial statul Palestina

December 3, 2014

Membrii Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului Franţei, s-au pronunţat marţi, cu o largă majoritate, în favoarea recunoaşterii statului “Palestina”, în scopul declarat de “a obţine o soluţionare definitivă” a conflictului israelo-palestinian, informează Mediafax.

Deputaţii francezi s-au pronunţat cu 339 de voturi în favoarea recunoaşterii statului palestinian; 151 de parlamentari au votat împotrivă, iar 16 s-au abţinut de la vot. Rezoluţia are o valoare simbolică, fără a implica angajamente pentru Guvernul de la Paris.

Potrivit aceleiași surse, ”Votul deputaţilor francezi în favoarea recunoaşterii “Palestinei” va îndepărta “perspectivele de a se ajunge la un acord de pace”, a reacţionat ambasada Israelului din Paris. “Acest vot transmite un mesaj greşit liderilor şi popoarelor din regiune”, adaugă ambasada Israelului.

“Recunoașterea unui stat palestinian de către Franța ar fi o gravă eroare”, a declarat în urmă cu o săptămână premierul israelian Benjamin Netanyahu, informează AFP.

Suedia a recunoscut recent statul Palestina, care are statut de observator în cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU) din 2012, iar parlamentarii britanici și spanioli și-au îndemnat guvernele să urmeze exemplul autorităților de la Stockholm. În total, 135 de țări din lume au recunoscut Palestina, potrivit Autorității Naționale Palestiniene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new