Gazprom cumpără 50% din acţiunile South Stream Transport

April 22, 2014

Compania rusă de stat Gazprom a aprobat astăzi cumpărarea a 50% din acţiunile South Stream Transport de la o subsidiară a sa cu sediul la Berlin, scrie Ria Novosti, citând un comunicat postat pe site-ul oficial al gigantului rus.

South Stream map

Astfel, Gazprom Germania va vinde 205.990 de acţiuni pe care le deţine la compania olandeză South Stream Transport, a anunţat grupul. South Stream Transport este o firmă mixtă, formată de Gazprom (50%) împreună cu giganţii energetici ENI – controlat de către statul italian (20% din proiect), grupul francez EdF – deţinut de către stat (15%), şi nemţii de la Wintershall Holding (tot 15%) – parte a gigantului BASF, cea mai mare companie, cea mai mare companie chimică din lume. South Stream Transport este entitatea care trebuie să realizeze porţiunea gazoductului South Stream care traversează Marea Neagră, din Rusia până în Bulgaria.

Pentru construcţia South Stream, Rusia a semnat deja mai multe acorduri cu o serie de state, respectiv Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia şi Croaţia, și pare decisă să urgenteze construcția acestuia cu orice preț.

“Lucrările vor începe în conformitate cu graficul, în trimestrul II al anului viitor, iar în anul 2016 va fi dat în exploatare“, a declarat Oleg Aksiutin, directorul executiv al South Stream Transport, citat de neftegaz.ru.
Aflat la Viena pentru o întâlnire cu directorul companiei OMV, Gerhard Royce, Alexei Miller a vorbit presei austriece despre necesitatea diversificării rutelor alternative prin care se furnizează gaze țărilor europene. Alexei Miller s-a întâlnit și cu ministrul Economiei din Austria, Reinhold Mitterlehner, cu care a discutat despre dezvoltarea cooperării ruso-austriece din domeniul energiei.
Conform proiectului initial, South Stream ar trebui să aibă o capacitate totală de transport pentru 63 de miliarde de metri cubi de gaze, acoperind 15% din necesarul pieţei europene. Construcţia a început deja în 2012, lângă oraşul rus Anapa. Prima moleculă de gaz este programată să curgă pe conductă în anul 2016, gazoductul urmând să devină pe deplin operaţional din 2018. Compania italiană Saipem a primit luna trecută un contract de construire pentru primele patru fire ale conductei.
Gigantul rus Gazprom a aprobat astăzi cumpărarea a 50% din acţiunile South Stream Transport de la o subsidiară a sa cu sediul la Berlin, scrie Ria Novosti.Citeste mai mult: adev.ro/n4fjqp

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new