Gen. Philip M. Breedlove: ”NATO va decide în curând dacă România va găzdui echipamente militare grele ale Alianței”
April 1, 2015
Comandantul suprem al forțelor aliate din Europa (SACEUR), Generalul Philip M. Breedlove, se află în vizită oficială la București, unde va participa la întâlnirea şefilor de State Majore din Centrul Europei, la care iau parte Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria, precum şi comandanţii Gărzilor Naţionale din 9 state ale SUA. Generalul Breedlove a declarat ca NATO va decide în curând dacă România va găzdui sau nu echipamente militare grele ale Alianței, informează Reuters.
Gen. Breedlove a mai arătat că un convoi de vehicule blindate care a călătorit pe drumurile din Republica Cehă a trimis un mesaj de reasigurare aliaților din această parte a Europei.
Generalul Philip M. Breedlove s-a aflat ieri în vizită oficială la București. Pe agenda vizitei oficialului NATO s-a numărat o întâlnire la Cotroceni cu președintele României, Klaus Iohannis, precum și o întâlnire cu premierul Victor Ponta la Palatul Victoria. De asemenea, pe agenda gen Phillip M. Breedlove s-a aflat și o întâlnire cu ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.
MApN precizează că, pe agenda discuțiilor, s-au regăsit subiecte referitoare la situația de securitate din Ucraina, implementarea planului de acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale și misiunea NATO din Afganistan. Versiunea discuțiilor privind mai degrabă generalități ale parteneriatului și strategiei NATO decât subiecte punctuale care să vizeze România a fost susținută și de către președintele Klaus Iohannis în cadrul conferinței de presă ocazionate de bilanțul primelor 100 de zile de mandat.
Inaintea de a ocupa postul de comandant suprem al fortelor aliate din Europa, generalul Breedlove a mai deținut, printre altele, pozițiile de comandant al Forțelor aeriene americane din Europa, comandant al fortelor aeriene americane in Africa, comandant al componantei aeriene de la ramstein si director al centrului Joint Air Power Competence din Kalkar, Germania.
Generalul Breedlove a criticat frecvent intervenția Rusiei în estul Ucrainei și, recent, s-a pronunțat pentru trimiterea de armament defensiv în această țară.
UPDATE: Generalul Philip Breedlove s-a întâlnit marţi cu şeful Statului Major General al Armatei, generalul Nicolae Ciucă, şi cu ministrul Apărării Mircea Duşa. El a declarat că foarte curând vor fi anunţate măsurile NATO de prepoziţionare a unor armamente grele pe flancul estic al Alianţei, inclusiv în România. Ministrul Duşa a precizat că deja au loc discuţii la nivel tehnic în această privinţă, între România şi comandamentul NATO.
„Această decizie va fi anunţată foarte curând şi aşteptarea mea este că dacă României i se cere să participe, o va face aşa cum a făcut în toate proiectele NATO”, a declarat generalul Philip Breedlove, la finalul întâlnirii cu Mircea Duşa.
UPDATE (2): Parlamentarii au abrogat miercuri Hotărârea Camerei Deputaților nr. 29, din data de 2 mai 2007, care preciza că „numărul maxim al membrilor forţelor Statelor Unite ale Americii ce se pot afla la un moment dat pe teritoriul României nu poate depăşi 3000”.
Ulterior a fost adoptată Legea nr. 291 din 2 noiembrie 2007 care implementează un regim juridic general, făcând distincţie între scopurile diferite şi actori juridici diferiţi care aprobă intrarea, staţionarea şi tranzitul forţelor armate pe teritoriul naţional, fără a impune o limitare a numărului de militari. Potrivit expunerii de motive, din interpretarea celor două acte normative reiese diferenţa de tratament între forţele armate ale statelor membre NATO şi aliate în sensul că doar pentru forţele aparţinând SUA există un plafon numeric.
Dacă Hotărârea 29 / 2007 era menținută, ar fi pus probleme colaborării politico-militare dintre România și SUA. Statele Unite au anunțat exerciții militare ample, de-a lungul anului 2015, în toate țările din estul Europei, ca răspuns la criza din Ucraina și pentru a contracara acțiunile Rusiei în regiune. Foarte probabil, acest lucru se întâmplă pentru că în curând România va găzdui mai mulţi soldaţi, dar şi tehnică grea de luptă.
Leave a Reply