Generalii Gherasimov şi Bartels au convenit asupra “necesităţii unor măsuri pentru detensionarea situaţiei”

May 19, 2014

Rusia îşi exprimă “preocuparea” în legătură cu intensificarea activităţilor NATO la frontierele sale, a declarat luni şeful Statului Major al forţelor armate ale Federației Ruse, Valery Gherasimov, într-o conversaţie cu preşedintele comitetului militar al Alianţei Nord-Atlantice, Knud Bartels, informează Mediafax.

NATO-Russia Council meeting 2013, centre imagine: General Knud Bartels (Chairman of the NATO Military Committee) with Colonel General Valery Gerasimov (Chief of Defence, Russia)

Generalul Gherasimov şi-a exprimat preocuparea faţă de ”intensificarea activităţii militare a NATO în apropiere de frontierele Rusiei, fapt ce nu contribuie la securitate în Europa”, a anunţat Ministerul rus al Apărării, într-un comunicat.

Totuşi, potrivit comunicatului, Gherasimov şi Bartels au convenit asupra “necesităţii unor măsuri pentru detensionarea situaţiei”. Alianţa a propus luni organizarea unei întrevederi cu Rusia la nivel de ambasadori, posibil săptămâna viitoare, dar Moscova încă nu a oferit un răspuns.

Aflat în vizită în China, președintele Vladimir Putin a declarat că a ordonat retragerea trupelor din apropierea graniței cu Ucraina, încheierea exercițiilor militare din apropiere de Rostov-pe-Don și revenirea pe amplasamentele de bază. NATO a negat ulterior că ar fi observat mișcări de trupe în zona menționată care să confirme spusele liderului de la Kremlin.

“Am cerut armatei ruse să contribuie la diminuarea tensiunilor, astfel că o asemenea retragere ar fi binevenită. Dar, în acest moment, nu am observat indicii privind mişcarea trupelor”, a explicat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

În contextul agravării crizei din Ucraina, NATO a trimis în aprilie 600 de militari în Polonia şi ţările baltice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new