Generalul american Philip Breedlove a preluat comanda forţelor NATO

May 13, 2013

Generalul american Philip Breedlove a preluat luni postul de comandant suprem al forţelor NATO (SACEUR), anunţând că prioritatea sa este să garanteze “coeziunea” celor 28 de membri ai Alianţei Nord-Atlantice şi să încheie cu succes “tranziţia în Afganistan” la sfârşitul lui 2014, anunţăAFP, citată de Mediafax.

Generalul Breedlove, în vârstă de 57 de ani, l-a înlocuit în post pe un compatriot al său, amiralul James Stavridis, în cadrul unei ceremonii la sediul centrului forţelor armate ale Alianţei Nord-Atlantice (SHAPE), la Mons, în sudul Belgiei, o ceremonie prezidată de către secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen, potrivit AFP.

Noul şef militar al NATO, cu aproape o treime din carieră în cadrul US Air Force, a fost nominalizat la sfârşitul lui martie de către autorităţile americane, după retragerea generalului John Allen, fostul comandant al coaliţiei internaţionale în Afganistan, care a renunţat la postul de la SACEUR.

Generalul Breedlove, al 17-lea american ce ocupă postul de la SACEUR, inaugurat în 1951-1952 de generalul Dwight Eisenhower, a declarat că are ca prioritate “să asigure că NATO rămâne vigilent şi pregătit să facă faţă provocărilor şi ameninţărilor viitoare, cu forţe armate competente şi complementare”. “Garantarea coeziunii lor este prioritatea mea”, a precizat el.

Pe plan operaţional, el va conduce retragerea progresivă a forţelor internaţionale combatante din Afganistan până la sfârşitul lui 2014 şi lansarea unei noi operaţiuni destinate să “susţină şi consilieze” armata afgană începând din 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new