Geneva – Negocieri privind dosarul nuclear iranian

October 15, 2013

Timp de două zile (15-16 octombrie 2013) la Geneva au loc noi negocieri privind dosarul nuclear iranian. Aceasta este prima rundă de negocieri ce are loc după instalarea la Teheran în luna august a noului președinte, Hassan Rouhani.

Potrivit BBC, Rouhani, văzut ca un cleric moderat, a declarat că speră să se ajungă la un acord privind programul nuclear al Iranului în cel mult șase luni. Discuțiile de la Geneva vor avea loc în formula Iran vs P 5+1 (UK, China, Franța, Rusia, US + Germania), și cu toate că nu sunt așteptate evoluții surprinzătoare, experții consideră că ar putea să se ajungă totuși la stabilirea unei ”foi de parcurs” pentru următoarea perioadă. Delegația Iranului este condusă de către ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif. Într-o postare pe pagina sa de FB, acesta remarca în orele premergătoare începerii negocierilor că ”este un start dificil și relativ consumator de mult timp a drumului spre înaintarea pe calea negocierilor”, arătându-se însă încrezător în faptul că se va face un pas înainte spre o rezoluție agreată de toate părțile.

În același timp, Israelul și-a reînnoit avertismentele, susținând că ”ar fi o imensă greșeală să se renunțe la presiunile împotriva Iranului”. De altfel, premierul israelian, Benjamin Netanyahu a atenționat comunitatea internațională, după discursul președintelui iranian Rouhani din plenul Reuniunii Națiunilor Unite, că nu trebuie să se lase manipulată de șarmul noului lider de la Teheran, menționând că orice tendință spre compromis din partea Vestului va fi percepută de către Liderul Suprem, Ayatollahul Ali Khamenei, ca o formă de slăbiciune și îi va întări acestuia percepția că este un învingător.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new