Germania ia în calcul retragerea din producția Eurofighter

October 27, 2016

Germania intenționează să-și suspende participarea la producţia de avioane Eurofighter. Ceea ce înseamnă că după douăzeci de ani în serviciu, aeronavele Eurofighter ar putea fi temporar sau permanent retrase de pe piaţa germană, potrivit ziarului german Die Welt.

Contribuția la asamblarea finală a aeronavelor multi-rol Eurofighter (care în urmă cu două decenii a fost considerat un proiect de prestigiu pentru comunitatea europeană) este probabil să fie suspendată în Germania, cel puțin până în 2018. Conform aceleiași surse, principala problemă este lipsa de contracte și complexitatea procesului de producție.

Componentele aeronavei de luptă sunt fabricate de un consorțiu format din patru companii din Germania (EADS), Marea Britanie (BAE Systemscea mai mare companie europeană din industria apărării), Italia şi Spania, ceea ce înseamnă că producția este foarte complicată şi costisitoare. “Seamănă cu un mare puzzle: aripile din dreapta sunt produse în Spania, cele din stânga în Italia și părți din fuselaj în Germania, pentru a da doar câteva exemple” a scris publicația menționată. “Componentele sunt apoi asamblate în patru uzine [situate în cele patru ţări] pentru finalizarea aeronavelor gata pentru testele de zbor”. Asamblarea finală a avioanelor de luptă ar putea fi, de asemenea, suspendată și în Spania, mai scrie Die Welt.

Cu toate acestea, se presupune că Italia şi Marea Britanie vor continua producerea de avioane Eurofighter în viitorul apropiat, cu sau fără contribuția Germaniei. Autoritățile italiene au semnat un acord cu Ministerul Apărării din Kuweit pentru livrarea de 28 avioane Eurofighter Typhoon, în 2018. Marea Britanie, la rândul său, speră să semneze un contract de furnizare a avionului către Arabia Saudită. Managerii de la Eurofighter au sperat cândva la o comandă importantă din India, dar în final guvernul de la New Delhi a preferat să achiziționeze aeronavele Dassault Rafale ale francezilor. Anul trecut, au fost livrate către diverși clienţi un total de 41 de avioane Eurofighter. Prin comparaţie, Airbus construieşte mai multe aeronave comerciale într-o lună decât Consorțiul Eurofighter de-a lungul anului, notează publicația germană ca un posibil argument pentru decizia de retragere a Berlinului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new