Germania privește cu scepticism posibilitatea aderării Ucrainei la UE și NATO

November 23, 2014

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a pronunțat împotriva aderării Ucrainei la NATO și UE, informează agenția de presă RIA Novosti, citând un interviu al șefului diplomației de la Berlin pentru publicația Spiegel.

“Consider posibile (stabilirea unor) relații parteneriale între Ucraina și NATO, nu și un statut de membru”, a declarat Steinmeier în interviul menționat. De asemenea, Frank-Walter Steinmeier nu consideră realistă nici aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană într-o perspectivă imediată, pentru că, în opinia sa, modernizarea economică și politică a fostei republici sovietice este “un proiect pentru mai multe generații”. “Modernizarea Ucrainei este un proiect pe termen lung. La ora actuală, nu are sens să se facă speculații în legătură cu aderarea (Ucrainei) la UE”, a declarat Steinmeier. Declarațiile oficialului german vin la mai puțin de o săptămână după discuțiile purtate la Moscova cu omologul său Sergey Lavrov pe tema soluționării conflictului din Ucraina. La finalul reuniunii, cei doi miniștri au precizat că probabil negocierile vor fi reluate într-un format extins de tipul Ucraina – Uniunea Europeană – Uniunea Eurasiatică.

În schimb, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, Jeff Rathke, a declarat vineri că Washingtonul sprijină aspirația Ucrainei de a adera la NATO, dar că decizia finală trebuie să-i aparțină Kievului. Aflat în vizită în Ucraina pentru aniversarea unui an de la Euromaidan, vicepreședintele Joe Biden l-a asigurat pe liderul de la Kiev că US se vor afla alături de eforturile Ucrainei de integrare în UE și consolidare a democrației. Reprezentantul Casei Albe nu a menționat însă nimic despre NATO, cu toate că noua coaliție de la Kiev formată în urma recentelor alegeri și-a fixat ca obiectiv prioritar aderarea țării la Alianța Nord-Atlantică.

Anterior, într-un interviu acordat postului britanic de televiziune BBC, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia are nevoie de “garanții de 100% “în privința neaderării Ucrainei la NATO”. Potrivit lui Peskov, desfășurarea treptată de forțe NATO tot mai aproape de frontiera Rusiei provoacă tot mai multă îngrijorare la Moscova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new