Grav incident aviatic ruso-turc la granița cu Siria

November 24, 2015

Aviația turcă a doborât marți un avion militar rusesc care, potrivit Ankarei, a încălcat spațiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera cu Siria. Tensiunile între cele două țări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria.

Prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu a motivat decizia forțelor armate turce de a doborî avionul militar rusesc prin faptul că Turcia are datoria de a face tot posibilul pentru a-și apăra frontierele, informează AFP. Autoritățile de la Ankara susțin că avionul rusesc a intrat în spațiul aerian al Turciei și că au fost emise mai multe avertismente, în timp ce Moscova dezminte categoric această variantă.

UPDATE: Rusia a confirmat că un bombardier rusesc Suhoi Su-24 care participa la operațiunile aeriene lansate de Rusia în sprijinul trupelor regimului de la Damasc, la nord de Lattakia, în nord-vestul extrem al Siriei, a fost doborât în apropiere de frontiera turcă. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a făcut apel la liderii celor două state să dea dovadă de calm și rațiune. ‘În acest moment periculos după doborârea avionului rus, toți ar trebui să rămânem calmi și raționali’, a scris Tusk pe contul său de Twitter.

Armata americană confirmă declarațiile militarilor turci care afirmă că au avertizat de zece ori avionul de luptă rus înainte de a-l doborî marți în apropiere de frontiera siriană, relatează AFP. Într-o declarație publicată pe site-ul său, Statul Major turc a afirmat că avionul de luptă rus a încălcat în mod clar spațiul aerian turc și că a fost avertizat ‘de zece ori în decurs de cinci minute’.

Turcia i-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu doborârea unui avion militar rus, au declarat marți surse diplomatice de la Ankara, citat de Reuters.

UPDATE_2: Turcia l-a informat în scris pe secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, dar și pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu doborârea unui avion militar rus, au declarat marți surse diplomatice de la Ankara, citat de Reuters.

Un secretar de stat în MAE turc s-a întâlnit deja cu atașații militari ai Rusiei, SUA și Marii Britanii, precum și ambasadorul francez la Ankara pentru a explica cauzele acestui incident grav. De cealaltă parte, Ministrul de externe al Rusiei, Sergey Lavrov, și-a anulat vizita oficială în Turcia pe care o avea planificată pentru miercuri, 25 noiembrie 2015. De asemenea, Lavrov a declarat că amenințarea teroristă ce vine din direcția Turciei nu este mai mică decât cea care vine din Egipt și din acest motiv Ministerul de Externe al Rusiei nu le recomandă cetățenilor ruși să călătorească în republica turcă. ‘Nu le recomandăm cetățenilor noștri să se deplaseze în Turcia în scop turistic sau în orice alt scop’, a spus Lavrov.

UPDATE_3: Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a lansat un apel ‘la calm și la detensionare’ a situației după incidentul menționat, și a accentuat că inamicul comun (al NATO și al Rusiei, n.r.) este gruparea jihadistă Statul Islamic, iar Moscova trebuie să se ghideze după acest principiu.

‘Noi suntem solidari cu Turcia și sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru din cadrul NATO’, a subliniat Jens Stoltenberg la finalul unei reuniuni extraordinare a Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că forțele aeriene turce au făcut tot posibilul pentru a evita doborârea avionului rus de bombardament Suhoi Su-24, care s-a prăbușit marți pe teritoriul sirian la granița turcă, dar piloții acestui avion nu au răspuns mesajelor repetate prin care au fost atenționați că au pătruns în spațiul aerian al Turciei

UPDATE_4: Atacul asupra avionului rusesc Su-24 în Siria reprezintă o ‘lovitură în spate’ aplicată Rusiei de către ‘complicii terorismului’, a declarat marți președintele rus Vladimir Putin, în timpul întrevederii sale la Soci cu regele Iordaniei, Abdullah II.

Vladimir Putin a subliniat că bombardierul rusesc a fost doborât deasupra teritoriului Siriei de o rachetă ‘aer-aer’, lansată de la bordul unui avion turcesc F-16, atunci când avionul rusesc se afla la o altitudine de 6.000 de metri și la un kilometru distanță de granița turcă.

Potrivit președintelui rus, apelul Turciei la NATO, după ce Forțele Militare Aeriene turce au atacat avionul Suhoi-24 implicat în lupta împotriva teroriștilor în Siria, seamănă cu încercarea de a plasa Alianța Nord-Atlantică în slujba teroriștilor.

Liderul rus a subliniat că după acest incident, ‘în loc să stabilească un contact cu noi (cu Rusia), partea turcă s-a adresat partenerilor săi din NATO pentru a discuta această problemă’. ‘Ca și cum noi am doborât un avion turcesc, nu ei unul de-al nostru’, și-a exprimat Putin justificat nemulțumirea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new