Grecia: Liderul formațiunii Syriza ocupă funcția de prim-ministru

January 26, 2015

Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, liderul formaţiunii Syriza (stânga radicală), care s-a clasat pe primul loc în urma alegerilor legislative anticipate de duminică, a fost desemnat premier al Greciei, după ce a depus jurământul în faţa preşedintelui Carolos Papoulias.

Voi sluji întotdeauna Grecia şi interesul poporului grec“, a declarat Tsipras, care purta un costum bleumarin, fără cravată, într-o ceremonie civilă de prestare a jurământului, o premieră în Grecia, o ţară ortodoxă, în care această ceremonie are de obicei un caracter religios, potrivit unor imagini difuzate de postul public de televiziune Nerit.

Cei mai importanţi lideri ai lumii au reacţionat după ce Alexis Tsipras a devenit primul lider european ales pentru respingerea explicită a politicilor dificile impuse de UE membrilor săi, odată cu victoria partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative din Grecia.

Preşedintele francez Francois Hollande l-a felicitat pe Alexis Tsipras pentru victoria partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative din Grecia, în timp ce premierul britanic David Cameron a apreciat că incertitudinea economică va creşte în Europa. Preşedintele francez a amintit “prietenia care uneşte Franţa şi Grecia şi i-a transmis lui Tsipras dorinţa sa de a continua cooperarea strânsă între cele două ţări, în beneficiul creşterii şi stabilităţii zonei euro, în spiritul progresului, solidarităţii şi responsabilităţii care se află în centrul valorilor europene“, potrivit unui comunicat difuzat de preşedinţia franceză în noaptea de duminică spre luni.

Alegerile din Grecia vor creşte incertitudinea economică în Europa“, a scris la rândul său premierul britanic, David Cameron, pe contul său de Twitter.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, l-a felicitat luni pe liderul partidului de stânga Syriza, Alexis Tsipras, adversar al politicilor de austeritate desfăşurate în Europa, pentru victoria obţinută la alegerile legislative din Grecia, a anunţat Kremlinul.

“Şeful statului rus s-a declarat sigur că Rusia şi Grecia vor continua să îşi consolideze cooperarea tradiţional constructivă în toate domeniile şi vor putea coopera în mod eficient pentru a rezolva problemele actuale din Europa şi din lume”, a precizat Kremlinul într-un comunicat. Putin i-a “urat lui Tsipras succes” în noile sale responsabilităţi, subliniind că victoria partidului său are loc într-un moment “deloc uşor” pentru Grecia.

Casa Albă a anunţat luni că se aşteaptă la o cooperare eficientă cu noul Guvern grec, în urma victoriei partidului radical de stânga Syriza la alegerile legislative de duminică, relatează AFP. “Felicităm Grecia pentru buna desfăşurare a alegerilor legislative”, a declarat Mark Stroh, purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională, cabinetul de politică externă al preşedintelui Barack Obama, aflat în prezent într-o vizită în India.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new