Grigori Karasin: „Pacificatorii ruşi rămân în Transnistria”

July 23, 2012

„Misiunea de menţinere a păcii din regiunea transnistreană rămâne actuală și nu are nici un sens ca ea să fie reformată” a declarat ministrul-adjunct de Externe al Federatiei Ruse, Grigori Karasin, într-un articol, publicat în ziarul “Rossiiskaia Gazeta”, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la crearea misiunii pacificatoare în stânga Nistrului. “În absenţa unui acord explicit cu privire la statutul special garantat al Transnistriei, ceea ce constituie un scop al negocierilor, reformatarea misiunii de pacificatori nu are niciun sens”, crede acesta. Ministrul Karasin trece cu vederea faptul că trupele staționate în Transnistria sunt peste cele stabilite în acordul de la Istanbul.

La rândul sau, Inokeniti Ideacov, membrul Consiliului din Comitetul pentru problemele CSI din Duma de Stat, propune ca operaţiunea de menţinere a păcii din regiune s-ar putea desfășura sub steagul CSI. “Poziţia Moscovei şi Kievului în privința regiunii transnistrene coincid: atât Rusia cât şi Ucraina, se arată în favoarea consolidării suveranităţii acestui teritoriu şi în nici un caz nu au de gând să permită absorbția Transnistriei de România. Kievul se teme că, după regiunea transnistreană, Bucureştiul va pretinde la partea de sud a regiunii Odesa cu oraşele Ismail şi Odesa şi regiunea Cernăuţi. Chişinăul şi Rusia, în anumite condiţii, ar putea accepta includerea militarilor ucraineni în misiunea de menţinere a păcii din regiunea transnistreană. Astfel, operaţiunea de menţinere a păcii din regiune se va desfășura sub steagul CSI,” conchide expertul rus.

One response to “Grigori Karasin: „Pacificatorii ruşi rămân în Transnistria””

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new