Guvernul de la Chișinău a dat undă verde unui Birou NATO în Republica Moldova

December 5, 2016

Guvernul moldovean a adoptat proiectul de lege pentru ratificarea acordului privind deschiderea unui Birou NATO la Chișinău, în pofida opoziției guvernatoarei (bașkanul) regiunii autonome Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, Irina Vlah, care face parte din executiv, conform Constituției, a relatat Radio Chișinău.

Ministrul de externe Andrei Galbur a argumentat că instituirea acestui oficiu va contribui la facilitarea cooperării dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică.

Bașkanul Găgăuziei s-a opus, afirmând că înființarea acestui birou ar atenta la neutralitatea Republicii Moldova. Potrivit Irinei Vlah, acceptul executivului moldovean pentru deschiderea acestui birou ar îndepărta soluționarea problemei transnistrene, lăsând să se înțeleagă că un asemenea gest ar putea deranja Federația Rusă, ca partener strategic al Republicii Moldova.

Și președintele ales, socialistul Igor Dodon, a spus că prin deschiderea acestui Birou este „amenințată neutralitatea R. Moldova și exista riscul ca Occidentul să pună condiții ca procesul de integrare europeană să fie însoțit de cel de aderare la NATO”.

În replică, vicepremierul pe probleme sociale, Gheorghe Brega, a declarat că armata rusă, ce staționează în stânga Nistrului, este cea care încalcă neutralitatea Republicii Moldova.

Centrul de informare și documentare privind NATO în R. Moldova explică ce înseamnă, de fapt, deschiderea acestui birou la Chișinău:

Biroul de legătură NATO reprezintă o parte a dialogului politic, acesta va facilita identificarea domeniilor în care Moldova necesită asistenţă pentru a-şi reforma sectoarele de apărare şi securitate, va ajuta la implementarea cu succes a proiectelor în curs de desfăşurare. Pentru a fi deschis acest birou de legătură, urmează să fie negociat și semnat un memorandum de înţelegere cu NATO.

Biroul de legătură NATO are misiunea de a facilita și consolida cooperarea practică dintre NATO și statul în care urmează a fi creat. Acest birou are scopul de a furniza consultanță autorităților țării în care e amplasat și NATO privind planificarea și punerea în aplicare a programelor și activităților de cooperare. De asemenea, efectuează legătura cu autoritățile statului, NATO, țările membre și partenere NATO pentru a consolida cooperarea și înțelegerea în vederea realizării obiectivelor NATO. Biroul de legătură NATO are obiectivele de a intensifica dialogul pe marginea reformelor demarate, de a sprijini transformarea guvernării democratice a sectorului de apărare și de securitate, de a asigura supravegherea parlamentară și executivă; de a pune în aplicare strategia de securitate națională, precum și de a îmbunătăți sistemul național de securitate.

Pentru a intra în vigoare, proiectul mai trebuie să fie ratificat de parlament și promulgat de către președinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new