Guvernul german studiază posibilitatea de a-l audia la Moscova pe Edward Snowden

November 7, 2013

Secretarul de Stat american John Kerry recunoaşte joi, într-un interviu acordat cotidianului Bild, “tensiuni” cu Germania, un partener major al Statelor Unite, din cauza acuzaţiilor de spionaj, dar oferă asigurări că cei doi aliaţi vor păstra o “relaţie puternică”, informează Mediafax.

Declarațiile oficialului american vin în contextul în care, sub presiunea deputaţilor, Guvernul german studiază posibilitatea de a-l audia la Moscova pe fostul consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden, aflat la originea unor dezvăluiri despre un program de spionaj american vizând Germania.

Snowden, în prezent azilant în Rusia, a furnizat presei documente, dezvăluite recent, care sugerează că telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel era spionat de către Statele Unite.

Fără cea mai mică îndoială, această situaţie a condus la tensiuni cu Germania şi germanii, subliniază şeful diplomaţiei americane, intervievat de ziar pe tema ascultărilor efectuate de către Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA). Calificând-o pe Merkel un “partener formidabil”, el apreciază că dosare ca Siria, Iranul sau acordul de liber-schimb între Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite sunt “pur şi simplu prea importante ca să nu avansăm împreună”. În același timp însă, Kerry a recunoscut că unele dintre aceste acţiuni au mers prea departe şi ne vom asigura că aceasta nu se va mai întâmpla pe viitor”.

Berlinul a reafirmat miercuri că relaţiile transatlantice au “o valoare incomensurabilă” din punctul de vedere al securităţii şi politicii externe, prin intermediul unui purtător de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert. Berlinul doreşte să încheie cu Washingtonul un acord care să interzică spionajul reciproc între cele două ţări.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new