Hollande – decis să obțină acordul Chinei pentru măsurile de limitare a încălzirii globale

November 2, 2015

Președintele francez François Hollande a sosit luni într-o vizită de două zile în China, la invitația omologului său Xi Jinping, informează AFP.

Președintele francez Francois Hollande a sosit luni într-o vizită de două zile în China, la invitația omologului său Xi Jinping. Însoțit de o delegație de circa 40 de șefi de companii și de mai mulți miniștri – de externe, ecologie, finanțe –  Francois Hollande a vizitat la Chongqing o întreprindere sino-franceză de tratare a apelor uzate, ilustrând cooperarea bilaterală în materie de creștere verde.

In prima zi a vizitei oficiale, Hollande a delarat că sprijinul Chinei este “esențial” pentru a se încheia un “acord global și ambițios” în cadrul Conferinței ONU pe tema climatului desfășurată la Paris. “Mă aflu în China pentru a obține de la autoritățile chineze posibilitatea unui acord global și ambițios care să permită limitarea la 2 grade (Celsius) a încălzirii globale” a declarat Hollande la sosirea sa luni dimineață la Chongqing, un mare oraș industrial din sud-estul țării. “Sprijinul chinezilor este esențial” a adăugat liderul de la Paris. “Lupta împotriva încălzirii climatice este o miză umanitară – cum va putea fi prezervată planeta – dar și una economică importantă, ceea ce numim creșterea verde” a arătat Hollande.

Dincolo de aspectele economice ale cooperării bilaterale, pentru Hollande, cel puțin la nivel declarativ, miza principală a deplasării în China este convingerea acesteia să dea un impuls decisiv negocierilor după ce, în pofida a patru runde de discuții, diplomații însărcinați cu pregătirea unui text pentru conferință nu au reușit decât redactarea unui document neclar.

De reținut și faptul că mesajul transmis de liderul francez vine în contextul în care recent președintele rus Vladimir Putin a declarat că amenințările privind ”încălzirea globală” sunt o farsă menită să împiedice Rusia să exploateze resursele uriașe pe care le deține în regiunea arctică.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new