Ia să vedem noi cine va avea surprize… în 2016
January 4, 2016
Marian Rădulescu
În România noastră scumpă şi iubită, fiecare început de an debutează cu surprize neplăcute. Toate privind creşteri de taxe şi impozite, precum şi constrângeri de tot felul. Toate concepute nu pentru binele cetăţeanului, ci pentru împilarea lui. Dar să discutăm cu materialul clientului, în speță reprezentantul Ministerului de Finanțe (da, al acelui minister pe care îl păstorește duduia aceea care nu pricepe de ce e rău ca românii să muncească pe doi lei !)
Chiar acum postul de televiziune Antena 3 prezintă declaraţiile făcute de un anume Gabriel Biriş, nou secretar de stat la Ministerul Finanţelor. Acest „tânăr frumos care şi-a luat ţara înapoi” declară plin de aroganţă că „trei milioane de români, persoane adulte, nu există din punct de vedere fiscal. Trei milioane de „fantome”. Iar aceste “fantome” ar trebui să se conformeze şi să plătească acel CASS( 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună). Că de nu, “vor avea o surpriză cei care nu declară (veniturile n.n.). Va fi foarte scump să nu te conformezi. Dar nu vreau să intru în detalii”.
Cum îţi permiţi tu, un puşti prost şi îngâmfat, să-ţi baţi joc de o parte din cetăţenii acestei ţări, numindu-i cu dispreţ „fantome”? În primul rând, din poziţia de demnitar nu-ţi este permis să-şi baţi joc de acei oameni care, chiar dacă sunt o minoritate, sunt totuşi CETĂŢENI AI ROMÂNIEI! În al doilea rând, tu ştii cine sunt, ce poveşti personale au aceşti oameni? Mai ales, ştii din ce cauză au ajuns în acea situaţie?
Hai să-ţi spun, poate pricepi. Aceşti oameni au o singură vină că au ajuns aşa: s-au născut, s-au instruit în timpul socialismului, au lucrat ani buni în acest sistem. Iar acum, când capitalismul speculativ a înlocuit în mod perfid acel socialism iar în locul întreprinderilor falimentate au apărut transnaţionalele, cineva, persoană importantă, cu gândire neoliberală, a hotărât că aceşti oameni reprezintă un pericol major pentru noul sistem. Că aceştia, cu experienţa lor, pot vedea toate viciile structurale ale actualului sistem. Şi pot spune că actualul sistem (neoliberal) este nu numai ineficient, ci şi extrem de păgubos pentru ţară.
De aceea s-a luat decizia ca aceşti oameni să fie înlăturaţi fără drept de apel de pe piaţa muncii. Motivul: vârsta înaintată. Vezi Doamne, de la 40 de ani în sus, conform acestei teorii cretine, omul nu mai face faţă „rigorilor serviciului”… Deşi avem de-a face cu o discriminare majoră, deşi aceasta este pedepsită de lege, toţi angajatorii, începând cu marile transnaţionale şi terminând cu patronul bodegii din cartier, o respectă cu sfinţenie şi pe tăcute!…
Aşa se face că avem trei milioane de „fantome”. Ei sunt de fapt „fantome” sociale, pentru că nu au cu ce să pornească o mică afacere, și nu au nici dreptul încă la o formă de pensie. Conform preceptelor acestei „societăţi democratice”, aceşti oameni n-ar trebui să aibă nici dreptul la viaţă! Însă ei se încăpăţânează să trăiască. Chiar dacă nu vânează, chiar dacă nu sapă după rădăcini! Chiar dacă nu câştigă, sau, mai precis câştigă (mai mult în natură) cât să nu crape de foame!
Pornind de la aceste considerente, întrebările domnului secretar de stat sunt retorice şi nesimţite: „Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?” Ce să declare, măi, îmbuibatule? Acei 30-40 de lei ce-i obţine când şi când după o zi lumină de săpat pământul, plus o masă şi o juma’ de ţuică? Ia spune, domnule secretar de stat, tu nu ai nici un venit personal nedeclarat? Tare mă îndoiesc! Poate te vedem pe la DNA pe post de ”capul lui Moțoc” dacă ies ”fantomele” în stradă (în fond nu ai fi primul de care sistemul să se descotorosească dacă strada o cere) !
Apoi, să nu uit: parcă trăim în Uniunea Europeană, nu-i aşa ? Iar în Uniune impozitarea cetăţeanului se face astfel: se ia în calcul “coşul zilnic”, adică suma ce-i este necesară unui om să-ţi acopere în mod decent necesităţile elementare de trai, timp de o lună. Această sumă nu se impozitează. Se impozitează doar diferenţa dintre total venituri şi valoarea “coşului zilnic”! Acest sistem se practică în Marea Britanie, Suedia, Spania, ca să dau doar câteva exemple!
Dacă tot vorbim de Uniune: de ce în România nu sunt create noi locuri de muncă? O cauză ar trebui să o ştii, domnule secretar de stat: impozitele împovărătoare pe forţa de muncă. Acel CAS societate de 21,8% din fondul de salarii brut al firmei, plus CASS societate, plus impozitul pe fondul de salarii plus alte biruri vor fi totdeauna factori care vor descuraja crearea unor noi locuri de muncă !
O nouă întrebare: de ce piaţa muncii din România nu este pusă la punct? De ce la orice AJOFM local persoana în căutare de loc de muncă nu este consiliată? De ce oamenii sunt îndrumaţi doar să se uite pe listele cu posture vacante afişate undeva, pe un hol, să-şi aleagă ceva de acolo iar după aia….să se descurce cu angajatorul, care este un soi de Despot vodă? De ce nu funcţionează şi la noi un sistem ca în Anglia, de pildă, unde recrutorul de la “job center” oferă trei posturi, face o trimitere către primul post. Acolo, solicitantul este primit de către angajator, care-i spune “da” sau ”nu”. Atunci solicitantul se întoarce la recrutor, care-i face trimitere la postul nr.2, iar dacă nici aşa nu se poate, la postul nr.3. Şi în marea majoritate a cazurilor, solicitantul rezolvă la postul nr.2, în caz extrem la postul nr.3. Şi fără discriminări pe criterii de vîrstă. Ar fi poate o discriminare: vârstnicii prind de regulă “job”-uri mai “uşoare” şi mai prost plătite. Dar sunt totuşi “job”-uri. Cu forme legale!
Atunci, de ce nu se aplică şi în România aceleaşi criterii de impozitare? De ce nu este organizată la fel şi piaţa muncii? Nu suntem ţară membră UE? Sau suntem o colonie? O colonie care trebui să dea neapărat birul anual (2% din PIB) pentru NATO? De aia sunteţi aşa de disperaţi, că nu reuşiţi să strângeţi acei bani? Şi pentru asta vreţi să le luaţi sufletul din oase celor săraci şi năpăstuiţi? Să-i transformaţi la propriu în “fantome” ??
Domnilor guvernanţi, nu vă jucaţi cu soarta oamenilor! Şi cei pe care-i numiţi “fantome” sunt cetăţeni ai acestei ţări. Ca să aibă îndatoriri, ei trebui să aibă mai întâi drepturi elementare! Drepturi înscrise în Constituţie. Iar un drept fundamental este DREPTUL LA MUNCĂ! Faceţi ce trebuie făcut ca aceşti oameni să aibă în realitate acest drept! Pentru asta sunteţi numiţi, pentru asta sunteţi plătiţi cu lefuri grase!
Nu vă ajunge că, prin nerespectarea acestui drept fundamental – dreptul la muncă – peste trei milioane de români au plecat în străinătate? Vreţi să mai mătrăşiţi alte trei milioane de români? Aveţi grijă ce faceţi, căci altfel voi sunteţi cei care vor avea mari surprize! Anul 2016 e abia la început ! Și nu a început prea bine…
Nota Red.: Mai multe despre autor puteți afla aici.
acesti tineri si frumosi, ii tin din contributiile lor pe unii care nu muncesc de 26 ani. Sa ne spuna autorul articolului cati ani de munca are si daca este asistat social ?
Mă îndoiesc că “tinerii frumoşi” ţin pe cineva din contribuţiile lor. Cea ami bună dovadă: individul despre care am vorbit, acţionar la fo’3 off-shore-uri în Cipru. Aşadar, ăsta nu contribuie cu un sfanţ la bugetul României şi nu ţine pe nimeni! În altă ordine de idei:am destui ani de muncă. 10 ani mi i-am făcut singur. Nu printr-un SRL “jurnalistic”, unde speli bani un an de zile şi după aia treci “în conservare”. Ce-i drept, nu m-am ocupat de paranormal, horoscoape şi alte chestii care,conform legislaţiei” democratice”intră în grupa 1 de “muncă”..