Incultura protestatarilor si riscurile ei pentru democratie

February 5, 2017

Aseară la TV am urmărit câteva interviuri luate în fața Guvernului. Tinerii intervievați ofereau niște răspunsuri tulburătoare la întrebarea: De ce ați ieșit în stradă?

1. Că ne fură țara și suntem români. Vrem să lucrăm aici, nu să merem slugă la străini! (de acord…dar nici o legătură cu protestul)
2, Să se dizolve Parlamentu, toate partidele, Guvernul, în special PSD-ul. (I-auzi! Totalitarism prin anarhie cerem!)
3. Să plece PSD-ul de la putere, să ne lase în pace. (Să vină ceilalți pungași)
4. Să plece PSD-ul de la Guvern și să nu mai vină nimeni. Toți sunt hoți. (Să nu vină ceilalți, toți sunt hoți, vrem beznă în instituțiile statului)
5. PSD ciuma roșie. Partidul comunist al României în mileniul 3.
(Comunismul și Socialismul sunt două ideologii depășite de istoria noastră. Nu au nici o legătură cu factologia PSD. Că sunt foști activiști printre lideri, e un truism, dar nu. Ideologic, nu.)

Deci, platitudinile astea halucinante provin de la niște tineri care se consideră coarda vocală chiar și a unora ca mine. Ei nu vorbesc în nume personal ci în numele întregului popor. Niște inculți care deși scandează-n frig, habar nu au împotriva cui vor să lupte, cât timp, cu ce arme, cu ce scop și alături de ce argumente (valide ori superflue).
De remarcat e faptul că mulți tineri nu mai vor stânga politică în Parlament! Așa ceva nu se poate într-o democrație participativă a cărei chintesență este pluripartidismul. Tocmai lupta dintre stânga și dreapta politice emană oxigen societății noastre. România are nevoie și de PSD ca partid de stânga, însă nu de PSD-ul actual, ci de unul reformat total. Nu putem striga în stradă să se dizolve un partid atât timp cât suntem într-o democrație. E o cretinitate.
Să se dizolve Parlamentul? De ce? Alianța PSD-ALDE a fost votată de 3 mil. de români. După calcule, procente, lege, constituție ei sunt la putere acum. Alternanța la puterea executivă și legislativă este, iarăși, un panaceu pentru democrația românească.
Interesele absconse și jocurile politice interne ce privesc Ordonanța 13 (care a fost retrasă/prorogată/abrogată începând cu ziua de duminică) fiind demascate de mass-media și opoziția politică au generat reacții dure din partea tuturor categoriilor sociale. Pe bună dreptate. Să te manifești împotriva unui set de măsuri politico-juridice menite să flexibilizeze condamnarea corupției este un imperativ pentru orice cetățean interesat de treburile țării. Dar niciodată să ceri dispariția unui partid care asigură existența aripii de stânga în democrația țării. Somnul rațiunii/ a intelectului naște monștrii ai ignoranței.
Ce vreau eu este ca PSD să-și schimbe liderul. Are doar de pierdut dacă rămâne așa.

Adrian Seres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new