India – Rusia își continuă parteneriatul strategic de înarmare

July 8, 2012

Sanskar Shrivastava

În timp ce India se află în căutarea și de alţi potențiali furnizori de arme pentru a reduce dependenţa de o singură ţară – Rusia, în cabinetele de la Kremlin și în mass-media rusă există o preocupare constantă că India este pe cale de a se deplasa în blocul de Vest. Aceste opinii transpar din articole apărute în Vocea Rusiei și în care se sugerează că acum Rusia ar trebui să-și îndrepte atenția  către Pakistan de vreme ce India şi-a înclinat opțiunile spre polul de putere al SUA.
Desigur, ar fi prea devreme pentru a comenta despre poziţia Indiei, dar statisticile şi ofertele în curs de desfăşurare, precum şi acordurile bilaterale între India şi Rusia, arată însă că ambele ţări sunt în continuare într-un eficient parteneriat strategic. Să aruncăm o privire asupra înzestrării tehnico-militare a Indiei.
În anul 2014, Air Force India va începe echiparea avioanelor sale cu rachete de croazieră supersonice  BrahMos, o producţie în comun ale Rusiei şi Indiei. Anunțul a fost făcut de directorul general al BrahMos Aviation, Shivatanu Pillai, cu ocazia participării la Forumul Tehnologia Mașinilor Buildinf (TMB) 2012 care a avut loc în oraşul Zhukovsky din regiunea Moscova.

 Rachetele de croazieră au fost deja inaugurate în Armata şi Marina şi sunt în continuare în curs de dezvoltare. Potrivit specificațiilor tehnice, racheta are configurări identice pentru lansare de pe platforme terestre, maritime şi submarine şi utilizează Launch Canister Transport (TLC) pentru transport, lansare şi depozitare.

În etapa actuală, India intenţionează să echipeze peste 40 de avioane de luptă Su-30MKI aparținând Forţelor Aeriene ale ţării cu rachete BraMos. Acest parteneriat între India şi Rusia este un exemplu clasic de cooperare de succes  militar şi tehnic între cele două ţări, care a luat amploare în forme diferite de-a lungul timpului. Spre deosebire de alte ţări care au oferit Indiei doar relația strict comercială de cumpărător-vânzător, Rusia a oferit un parteneriat deplin 50/50% în dezvoltare şi producţie. Mai mult, Rusia este gata să coopereze cu producătorii de arme din străinătate, a susținut directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnică Militară, Alexander Fomin, deasemenea prezent la lucrările Forumului TMB-2012.

Deşi India a explorat cu atenție și alte pieţe, parteneriatul dintre India şi Rusia, este cel mai mare parteneriat în adevăratul sens al cuvântului. În timp, India va introduce rachetele de croazieră Brahmos nu doar în dotarea Air Force, marina indiană va primi un portavion militar din Rusia, portavionul INS Vikramaditya (n.r: varianta modernizată a portavionului Amiral Gorshkov, ce va intra de facto în proprietatea marinei indiene la finele acestui an – 4 decembrie 2012), care ar asigura astfel marina indiană că nu va rămâne în urma unor standarde de dotare cel puțin la un nivel acceptabil.
“Rusia este gata de a stabili diferite tipuri de cooperare. Avem exemple excelente de cooperare cu multe ţări europene – Italia, Germania, Franţa, dar și asiatice precum China, India şi Israel. Dorim să consolidăm aceste legături reciproc benefice, pentru a promova propria noastră dezvoltare tehnologică şi chiar să împrumutăm tehnologie, dacă este necesar. În acest sens, Rusia nu este o ţară închisă ” a mai menționat Alexander Fomin. Tot de la domnia sa am mai aflat și despre o creștere a cererilor pentru exportul de echipamente militare din partea clienților din străinătate. Rusia este un lider pe piaţa de arme din lume, de aceea volumul exporturilor sale se află în mod constant în creştere, a explicat Fomin.
“Ponderea exporturilor din producţia totală a Rusiei este de până la 40 de procente. Printre acestea se află echipamente pentru tancuri, în special pentru modernizarea tancurilor aflate în dotarea clienților noștri. Suntem exportatori de tancuri T-90, dar oferim, de asemenea, diferite tipuri de echipamente pentru a face upgrade caracteristicilor tactice şi tehnice ale produselor care au fost furnizate mai devreme. În prezent furnizăm două tipuri de echipamente pentru modernizarea a T-90 şi T-80” a afirmat oficialul rus.
De menționat că tehnica militară rusă prezentată la TMB-2012 a suscitat un  real interes printre delegaţiile militare din Africa, Asia şi America de Sud.
Ideea parteneriatului strategic cu India a fost avansată și de Alexander Fomin: “Anul trecut, exporturile Rusiei în materie de armament au fost estimate la 13,5 miliarde de dolari SUA. Avem relații de cooperare cu parteneri din 70 de ţări. Partenerii noştri cheie sunt India, China, Vietnam şi ţările din regiunea Asia-Pacific şi Orientul Mijlociu, dar și America Latină, precum Venezuela, Brazilia şi Peru. Printre noii parteneri ai Rusiei se află Argentina, Brunei și Bhutan, și sunt, deasemenea, consolidate relaţiile cu Myanmar”.

În 2012, Rusia intenţionează să depăşească valoarea anuală precedentă (2011 – 13.5 miliarde dolari US) a exporturilor de armament.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new