Intervenția militară în Siria – tot mai probabilă

August 27, 2013

Potrivit site-ului NovaNews, SUA şi celelalte puteri din NATO stau cu arma la picior, în aşteptarea oficializării rezultatului căutărilor armelor chimice efectuate de echipa de experţi a ONU în Siria. De cealaltă parte, Bashar al Assad s-a agăţat cu disperare de putere şi a provocat un carnagiu în rândul poporului său, iar acum speră inconştient în ajutorul Rusiei şi Iranului, ignorând până şi conflictele deschise cu Turcia şi Israel, pe care singur le-a aţâţat.

Secretarul american de Stat, John Kerry, a afirmat luni că în Siria au fost folosite arme chimice, săptămâna trecută, considerând că aceasta este o “indecenţă morală” pentru care responsabilii trebuie să răspundă. “Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat Kerry presei, într-o intervenţie la Washington, “este de necontestat”, notează AFP.

“Ceea ce am văzut săptămâna trecută în Siria şochează conştiinţa mondială. Aceasta sfidează orice cod de moralitate. Masacrul orbesc al civililor, uciderea femeilor şi copiilor şi trecătorilor nevinovaţi cu arme chimice este o indecenţă morală”, a declarat şeful diplomaţiei americane, citat și de Mediafax.

“Preşedintele (american Barack) Obama crede că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”, a adăugat Kerry, într-o declaraţie solemnă.

În același timp, Departamentul american de stat a amânat întâlnirea diplomatică la care urma să se pregătească conferinţa consacrată situaţiei din Siria. Diplomaţii urmau să se întâlnească miercuri la Haga, notează Vocea Rusiei. Potrivit unui reprezentant al Departamentului de Stat, întâlnirea a fost amânată din caza consultărilor permanente cu privire la căutarea unui răspuns adecvat la folosirea armei chimice în Siria. „Vom colabora cu colegii noştri ruşi pentru a reprograma întâlnirea”, a spus reprezentantul Departamentului de Stat. Partea rusă şi-a exprimat regretul în legătură cu decizia SUA, deoarece „stabilirea unor parametri de reglementare politică a situaţiei din Siria ar fi fost utilă tocmai acum când această ţară este în pericol de a fi atacată din afară”, mai menționează sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new