Întrevedere Hillary Clinton – Sergey Lavrov la St. Petersburg

June 28, 2012

Secretarul de stat Hillary Clinton a sosit astăzi la Sankt Petersburg (Rusia) pentru o întrevedere cu omologul său rus, ministrul Sergei Lavrov. Reuniunea celor doi va avea ca principală temă de discuție situația regimului de la Damasc și scenariile privind rezolvarea crizei politice și a violențelor ce afectează Siria. Dar, cu siguranță, va fi abordată și controversata Lege Magnițki, aprobată de Senatul Congresului american pe 26 iunie și care prevede refuzul Statelor Unite de a permite accesul pe teritoriul său și blocarea conturilor din băncile americane a funcționarilor guvernamentali ruși acuzați că s-ar face vinovați de moartea în 2009 a lui Sergey Magnițki. Rusia, prin vocea a diferiți politicieni (cea mai recentă fiind declarația vicepreședintelui Comisie de Buget si Taxe din Duma de Stat, Viaceslav Nikonov) a avertizat că va întocmi propria sa listă neagră pe care o va numi Lista de la Guantanamo sau Lista lui Bout.

Pe agenda secretarului de stat american se află deasemenea participarea în capitala nordică a Federației Ruse la o conferinţă axată pe Rolul femeilor în economie, dar și o vizită la Monumentul Eroilor Leningradului. Dar desigur, cea mai așteptată de către mass-media este întâlnirea cu ministrul Lavrov, discuțiile celor doi fiind de fapt un preambul la o conferinţă la Geneva dedicată dosarului sirian.

Reamintim că la începutul acestei săptămâni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, declara pentru postul tv Rossia 24 că Rusia nu are intenţia de a se justifica în faţa Statelor Unite pentru livrările de arme în Siria. “Nu am intenţia de a evoca acest subiect la întâlnirea cu Hillary Clinton. În cazul în care colega mea va ridica această problemă, voi răspunde că nu intenţionez să ofer justificări”, a declarat șeful diplomației ruse.

Ministerul de externe rus a anunţat că după încheierea discuțiilor, Sergey Lavrov şi Hillary Clinton vor susține un briefing de presă comun, programat pentru după amiaza zilei de vineri,  la ora 17,30 (GMT) la Sankt Petersburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new