Întrevederea Assad – Brahimi – un demers inutil pentru stoparea violențelor

October 22, 2012

Emisarul internaţional pentru Siria, Lakhdar Brahimi, a fost primit duminică în audienţă de liderul de la Damasc, Bashar al-Assad. În urma întrevederii, emisarul a lansat un apel beligeranţilor să proclame “unilateral” o încetare a focului, pentru a pune capăt violenţelor.

Apelul lui Brahimi survine în contextul în care violenţele din Siria, care au făcut deja peste 34 de mii de morţi în 19 luni nu încetează, iar perspectiva unei înţelegeri între beligeranţi este practic inexistentă în opinia experţilor.

Cer tuturor să ia o decizie unilaterală, pentru a opri ostilităţile începând cu sărbătoarea lui Aid al-Adha, una dintre cele mai sacre ale musulmanilor“, a spus emisarul internaţional, după discuţiile purtate la Damasc cu preşedintele sirian, Bashar al-Assad, precizând totodată că e vorba de “o iniţiativă personală şi nu de un plan de pace“.

În urma acestei a doua întrevederi purtate cu Brahimi de când emisarul şi-a preluat mandatul, al-Assad a declarat că este deschis eforturilor pentru a găsi o soluţie politică acestei crize, dar că refuză orice ingerinţă străină“.

În ciuda acestui apel la armistiţiu, pe teren, violenţele continuau duminică, atingând pentru prima dată şi un cartier creştin din Damasc. Un atentat a făcut cel puţin 13 morţi şi 30 de răniţi în urma exploziei declanşate de o maşină-capcană în faţa unui comisariat de Poliţie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new