Iranul – așteptat să-și formuleze noile propuneri în negocierile privind dosarul său nuclear

October 7, 2013

Secretarul de Stat american John Kerry a îndemnat Iranul să prezinte noi propuneri în cadrul negocierilor privind programul său nuclear controversat. Declarația importantului oficial de la Washington vine cu câteva zile înainte de reluarea discuţiilor de la Geneva pe dosarul nuclear iranian. 

“Este necesar ca Iranul să prezinte o serie de propuneri care să releve pe deplin modul în care vor putea arăta lumii că programul lor este paşnic”, a declarat John Kerry într-o conferinţă de presă comună cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, ambii fiind prezenți la lucrările Forumului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), pe Insula indoneziană Bali. De asemenea, șeful diplomației americane a precizat că “Grupul Celor Şase a pus pe masa negocierilor o propunere la Almaty, în Kazahstan(n.r.: în luna februarie 2013) –  şi nu cred că Iranul a răspuns cu adevărat acestei propuneri anume”.

În același context, Secretarul de Stat american a menționat faptul că este prea devreme pentru a trage anumite concluzii privind scutul anti-rachetă din Europa, cât timp programul nuclear iranian nu a fost închis.

Cu aceeași ocazie, Kerry și Lavrov au anunțat că este posibil ca Geneva 2 – reuniunea care să aducă la aceeași masă puterea și opozanții de la Damasc în încercarea de a găsi o soluție la conflictul din Siria – să aibă loc la mijlocul lunii noiembrie. Kerry a precizat că până în acest moment este mulțumit de cum decurg demersurile privind eliminarea arsenalului de arme chimice a Siriei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new