Iranul şi AIEA – acord pentru o “foaie de parcurs” privind cooperarea în domeniul nuclear

November 11, 2013

Iranul şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au ajuns la un acord pentru o “foaie de parcurs”, prevăzând inspectarea instalaţiei de la Arak, care cuprinde o uzină de producere a apei grele, a anunţat luni şeful Organizaţiei nucleare iraniene, Ali Akbar Salehi, citat de AFP.

“Datorită intervenţiei Guvernului (…), am convenit la o declaraţie comună care fixează foaia de parcurs pentru cooperarea” cu AIEA, a declarat Salehi la sfârşitul unei reuniuni cu şeful acestei agenţii nucleare a ONU, Yukiya Amano, aflat în vizită la Teheran. Iranul a acceptat ca inspectori ai AIEA să viziteze “uzina de producere a apei grele de la Arak şi mina (de uraniu) de la Gachin”, în apropiere de Bandar Abbas (sud), susține Salehi, conform aceleiași surse.

Foaia de parcurs cuprinde şase faze, a precizat oficialul iranian. Prima fază, de o durată de trei luni, “vizează să creeze mai multă încredere cele două părţi”. “În fazele următoare, experţii noştri şi cei ai AIEA vor discuta alte probleme, (în special cele) care nu sunt în mod direct de natură nucleară”, a declarat Salehi.

Salutând acest acord “foarte important”, şeful AIEA a subliniat, totuşi, că rămân “multe lucruri de făcut” pentru a rezolva toate problemele existente în legătură cu dimensiunea militară a programului nuclear iranian.

În același timp însă negocierile pe ”dosarul nuclear iranian” de la Geneva în formatul 5+1 s-au soldat cu un eșec. Secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat luni că Iranul este responsabil de faptul că nu s-a ajuns la un acord în cadrul negocierilor de la Geneva, încheiate duminică, şi a oferit asigurări că o eventuală semnare a acestuia va proteja Israelul într-un mod “mai eficient”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new