Islanda renunță la integrarea în Uniunea Europeană

February 21, 2014

Cele două partide care au câștigat alegerile parlamentare din Islanda au decis să retragă candidatura de aderare a țării la Uniunea Europeana (UE), a anunțat vineri Guvernul de la Reykjavik. Partidul Progresului (de centru) și Partidul Independenței (de dreapta), care au obținut victoria în ultimele alegeri parlamentare din Islanda, au ajuns la un acord în proiectul de lege care solicită Guvernului “să retragă candidatura de aderare la Uniunea Europeană”, depusă în 2010.

Guvernul islandez a dizolvat deja organismele de negociere cu UE, a căror activitate a fost suspendată la începutul campaniei legislative din 2013. “O altă candidatură nu va fi depusă fără organizarea unui referendum”, anunță proiectul de lege.
Islanda are divergențe cu UE asupra problemei drepturilor de pescuit. Cunoscute ca “războiul macroului”, aceste divergențe au apărut după ce Islanda a luat hotărârea unilaterală de a crește în mod considerabil cota sa de macrou. Insula se află în conflict cu UE și asupra problemei vânătorii de balene. Până în 2013, stocurile de hering atlantico-scandinav au fost gestionate în comun de Norvegia, Rusia, Islanda, Insulele Feroe și UE, printr-un plan convenit de gestionare pe termen lung și o repartizare prestabilită a capturii totale admisibile (TAC).
Cu toate acestea, în 2013 Insulele Feroe au decis în mod unilateral să iasă din acest acord și au stabilit o cotă autonomă de peste trei ori mai mare decât cea convenită anterior. În mod similar a procedat și Islanda, care va fi probabil vizată de aceleași sancțiuni europene.
Atât Insulele Feroe cât și Islanda susțin că procesul de încălzire climatică a provocat o migrație a macroului către nord și astfel ele estimează că respectivele cote stabilite anterior nu mai sunt rezonabile.

Industria pescuitului constituie o activitate vitală pentru aceasta insula din Atlanticul de Nord și cei peste 320.000 de locuitori a săi. Marele avantaj al aderării Islandei la UE ar fi adoptarea monedei euro, care ar contribui la stabilitatea economiei țării, potrivit social-democraților și unei minorități din cadrul partidelor aflate la guvernare.

Președinta grupului parlamentar al Partidului Independenței, Ragnheidur Rikhardsdottir, și-a exprimat regretul în legatură cu faptul că s-a renunțat la organizarea unui referendum. “Mi-aș fi dorit un rezultat diferit. Dar grupul parlamentar a hotărât să retragă candidatura în acest mod”, a declareat ea pentru site-ul de stiri Visir.is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new