Israelul continuă presiunile asupra SUA pe tema Iranului

August 4, 2012

Ministrul american al apărării, Leon Panetta, aflat în vizită oficială în Israel, i-a garantat personal preşedintelui israelian, Shimon Peres, că Iranul nu o să reuşească niciodată să creeze armament nuclear. Netanyahu nu este mulţumit şi consideră că a venit timpul acţiunii.
“Doresc să aveţi garanţia mea personală că ne vom ocupa în continuare de această problemă pentru a ne asigura că ameninţarea nu va deveni niciodată realitate”, i-a spus Panetta lui Peres în timpul declaraţiilor din faţa presei premergătoare discuţiilor. Şeful Pentagonului a pus accentul pe seriozitatea angajamentului asumat de SUA în faţa “ameninţării” iraniene. “Am afirmat foarte clar că Iranul nu trebuie să dezvolte şi nu va dezvolta armament nuclear”, a insistat el. La rândul său, preşedintele Shimon Peres a declarat că “liderii iresponsabili” care conduc în prezent Iranul trebuie să aleagă între renunţarea la planurile lor de a realiza arme nucleare şi o “alternativă mai gravă”.
Anterior, Panetta a declarat în faţa premierului Benjamin Netanyahu că “toate opţiunile” sunt luate în calcul pentru a determina Iranul să înceteze programul nuclear. În schimb, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, afirmă că asigurările oferite de Statele Unite privind posibilitatea unei intervenţii militare, în ultimă instanţă, împotriva Iranului, nu sunt suficiente pentru a opri regimul islamist de la Teheran să se doteze cu arme nucleare.
“Regimul de la Teheran crede că membrii comunităţii internaţionale nu manifestă suficientă voinţă pentru a opri Iranul”, a spus Netanyahu după ce secretarul american al Apărării, Leon Panetta, a reiterat miercuri, în Israel, că Statele Unite menţin opţiunea militară în cazul Iranului. “În momentul de faţă, regimul iranian crede că membrii comunităţii internaţionale nu au suficientă voinţă pentru a opri programul nuclear. Domnul Panetta a declarat în urmă cu câteva luni că, dacă nu vor mai exista alte opţiuni, America va acţiona… Dar aceste declaraţii încă nu au convins regimul iranian să oprească programul nuclear. Această situaţie trebuie să se schimbe şi trebuie să se schimbe rapid, pentru că timpul pentru rezolvarea pe cale paşnică a acestei situaţii tinde să expire…”, a avertizat Netanyahu.
Statele Unite au avertizat Israelul să nu efectueze vreun atac unilateral împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, însă Netanyahu a sugerat marţi că statul evreu ar putea opta pentru o intervenţie militară. “Când este vorba de existenţa noastră, nu ne bazăm pe nimeni altcineva, nici măcar pe cei mai buni prieteni”, a atras atenţia Netanyahu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new