Israel: Ehud Barak pleacă de la conducerea Ministerului Apărării

March 18, 2013

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a ajuns la o înţelegere în legătură cu anularea alegerilor anticipate și formarea unei noi coaliţii de guvernare, a anunţat Serviciul de Presă al partidului Likud. Preşedintele israelian, Shimon Peres, îi acordase premierului Netanyahu 2 săptămâni în plus pentru a forma Guvernul, după numeroase negocieri eșuate privind formarea unei noi coaliții de guvernare. Potrivit site-ului Vocea Rusiei, partenerii de coaliţie sunt formaţiunile politice Yesh Atidim şi Casa noastră – Israel. Pe 14 martie, membrii coaliţiei au semnat un acord în acest sens.

Negocierile s-au blocat timp de săptămâni datorită divergențelor privind împărțirea portofoliilor noului Cabinet și a reformelor incluse în proiectul de lege privind armata. Noul cabinet israelian urmează să își intre în atribuții pe 18 martie, cu doar două zile înainte de vizita președintelui american Barack Obama, informează site-ul ahram.online.

Deși recent revenit din Statele Unite, unde s-a întâlnit cu omologul său, Chuck Hagel, Ehud Barak – după 7 ani de ministeriat – nu se mai regăsește pe lista noului guvern. În cursul zilei de duminică, potrivit unor surse guvernamentale, Netanyahu a decis să-i încredințeze portofoliul de la Ministerul Apărării generalului(r) Moshe Ya’alon,  vice-premier din partea aripii de dreapta a partidului Likud. Ehud Barak, aflat la cârma unui partid de centru-stânga al fostei coaliții, nu a mai candidat la alegerile naționale din ianuarie 2013.

Ya’alon, 62 de ani, și-a petrecut ultimii patru ani în cercul miniștrilor apropiați ai premierului Netanyahu, stimulând politica de dreapta a prim-ministrului și împărtășindu-i perspectivele sale strategice.
Potrivit presei israeliene, Ya’alon împărtășește neîncrederea primului-ministru Netanyahu în ceea ce-i privește pe palestinieni, dar în trecut,  el a optat pentru o linie mai precaută cu privire la posibilitatea unei intervenții israeliene asupra obiectivelor nucleare iraniene. Ya’alon a servit ca șef al forțelor armate din 2002 până în 2005, când mandatul său nu a fost prelungit după ce s-au opus retragerii Israelului din Fâșia Gaza în acel an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new