Israel: Leviathanul vs. Curtea Supremă de Justiție

April 12, 2016

Steve LeVine – Washington (US)

Timp de cinci ani, un câmp de gaze naturale gigant numit Leviathan a fost considerat ca o modalitate certă prin care Israelul să se alăture ligii de petro-exportatori, asigurându-și astfel securitatea energetică și un flux deloc de neglijat de dolari. Dar, iată, o hotărâre judecătorească pune sub semnul întrebării exploatarea acestor resurse și, probabil, amână posibilitatea exporturilor mari de gaze naturale israeliene până spre anul 2020.

În decizia din 27 martie 2016 Curtea Supremă a Israelului a anulat o parte din afacere, vizate fiind două companii implicate direct în dezvoltarea proiectului Leviathan. Curtea Supremă a decis că prim-ministrul  Benjamin Netanyahu a  efectuat în mod neconstituțional schimbările de reglementare în domeniu, în special înghețarea taxelor și impozitelor fiscale pentru un deceniu. Premierul Netanyahu la rândul său a criticat hotărârea Curții și a declarat că va găsi o cale de rezolvare a acestei probleme.

Dar mutarea reflecta o tendință globală în exploatarea gazelor naturale, tocmai într-un moment în care lumea încearcă să se mute departe de producția de energie electrică pe bază de cărbune, care este și mai poluant. În Australia, Tanzania și acum Israel, autoritățile de reglementare, judecătorii și companiile pun planurile de exploatare a gazelor naturale în așteptare din cauza prețurilor mici, costurilor ridicate, și nu ezită să exprime îndoieli cu privire la corectitudinea tranzactiilor semnate cu mult timp în urmă.

Astfel, la data de 22 martie 2016, Woodside Petroleum a anulat un proiect de gaz natural lichefiat (GNL) în valoare de 40 miliarde $ dintr-un off-shore din Australia, deoarece prețurile gazelor naturale au scăzut cu 78% în Asia, ceea ce face aproape imposibilă justificarea costurilor de dezvoltare a proiectului.

Între timp, Tanzania și Mozambic – țările cu cele mai mari descoperiri de gaze naturale din ultimii ani, s-au mișcat destul de lent pentru a înlătura obstacolele birocratice care ar permite Shell, Eni, Anadarko, și altor companii din domeniu să investească în dezvoltarea  de terminale de GNL acolo. În Tanzania, exporturile de gaze naturale ar putea începe – cel mai devreme – abia în 2024.

În Israel, Leviathan a fost vizat de o serie de acuzații politice și publice care îi vizau pe dezvoltatorii proiectului – Houston’s Noble Energy and Israel’s Delek Group. Opozanții susțin că aceștia au primit o afacere ”cu dedicație” și cea care va plăti prețul sub forma unor facturi mai mari de energie electrică va fi tocmai populația.

De partea cealaltă, cea a susținătorilor proiectului de exploatare a Leviathanului, premierul Netanyahu a replicat mereu în favoarea celor doi dezvoltatori, argumentând că Leviathanul reprezintă un important beneficiu de securitate națională pentru Israel, dându-i șansa unei guri de oxigen într-o vecinătate încărcată de aer ostil.

Într-o notă recentă adresată clienților, Ryan Todd de la Deutsche Bank a declarat că se așteaptă ca guvernul israelian să găsească un compromis care va permite continuarea proiectului și a lucrărilor de foraj. De asemenea, într-o declarație publică, Noble și Delek au cerut conducerii Israelului să rezolve problema “rapid”. De altfel, cei doi susțin că printre opțiunile companiilor se află și cea de retragere completă din proiectul Leviathan, cu toate că aparent acest lucru pare improbabil.

Robin Mills, un consultant al Qamar Energy cu sediul în Dubai, a declarat că, dacă Noble și Delek decid să se retragă, Israelul va avea probleme în a găsi alte companii dispuse să se ralieze acestui proiect. “Nici o companie majoră din domeniu nu-și va dedica timp și bani aici, tocmai din cauza politicii haotice-gaze naturale din Israel”, a declarat el Quartz.

Original file (English) by Quartz

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new