Israel: Mii de solicitanți de azil au manifestat la Tel Aviv

December 29, 2013

Mai multe mii de solicitanți de azil originari din Africa, intrați clandestin în Israel prin Egipt, au manifestat pașnic sâmbătă seară la Tel Aviv, a anunțat o purtătoare de cuvânt a poliției, citată de AFP.

Potrivit jurnaliștilor de la Agerpres, manifestanții au denunțat refuzul autorităților israeliene de a le acorda statutul de refugiat, precum și plasarea a sute dintre ei în centre de detenție. Ei au defilat strigând “Freedom /Libertate” și agitând pancarte pe care scria “We are refugees/ Suntem refugiați”, în timp ce alții țineau lumânări în mână. Porniți dintr-un cartier sărac în care locuiesc numeroși imigranți, situat în sudul orașului Tel Aviv, ei s-au strâns în Piața Yitzhak Rabin, în fața clădirii primăriei.

Militanți israelieni pentru drepturile omului – Association for Civil Rights in Israel (ACRI) s-au alăturat protestului, informează sursa citată.

Potrivit unei legi votate pe 10 decembrie, ”imigranții clandestini pot fi plasați pe o durată de un an într-un centru de detenție„, în cadrul unei proceduri pentru care nu este nevoie de proces. Un proiect legislativ anterior permitea reținerea lor timp de trei ani, însă a fost respins în septembrie de Curtea Supremă a Israelului. În 2012, autoritățile israeliene au estimat că 60.000 de africani au intrat clandestin pe teritoriul țării și au lansat o campanie care a dus la expulzarea a 3.920 dintre ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new