Israelul a plasat pe orbită noul satelit de spionaj Ofeq 10

April 10, 2014

Un nou satelit israelian de spionaj a fost plasat pe orbită joi, a anunţat Ministerul Apărării, cu scopul de a consolida mijloacele israeliene de a supravegherea activităţile inamicului iranian.

Potrivit Defence-Update, satelitul de observare Ofeq 10, care a fost lansat în spaţiu miercuri seara, cu ajutorul unei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Shavit, este mai performant decât modelele anterioare, prezentând capacitatea de a “sări” de la o ţintă la alta, în loc de a “mătura” zone, au declarat oficiali de la minister pentru presă.

Ministrul Apărării Moshe Yaalon a declarat că Ofek 10 va permite o “mai bună gestionare a ameninţărilor apropiate şi îndepărtate, la orice oră (…) şi în orice condiţii meteorologice”.

Israelul, considerat singura putere nucleară din Orientul Mijlociu, lucru pe care autorităţile nu l-au confirmat niciodată în mod explicit, suspectează Iranul că vrea, sub acoperirea programului său nuclear civil, să se doteze cu arma atomică. Teheranul dezminte în termeni categorici aceste acuzaţii.

Înainte de Ofeq 10, rachete de tip Shavit au fost utilizate pentru a plasa şase sateliţi de spionaj pe orbită, ultimul la jumătatea lui 2010, de la o bază din sudul ţării.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new