Israelul isi sporeste zestrea fortelor aeriene cu 17 avioane F-35

September 1, 2017

Israelul a finalizat achiziționarea a șaptesprezece avioane de luptă F-35 suplimentare, un acord încheiat cu gigantul industrial american Lockheed Martin, care va echipa aviația militară israeliană cu cincizeci de aeronave, în prezent cele mai moderne din domeniul apărării.
„Finalizarea acordului privind achiziționarea de șaptesprezece F-35 suplimentare, este o realizare importantă și strategică pentru forțele aeriene și va ajuta armata israeliană și aviația militară să facă față multiplelor provocări de securitate cu care se confruntă statul Israel”, a declarat Avigdor Liberman, ministrul israelian al Apărării.
El a adăugat că achiziționarea acestor aeronave, al căror preț ridicat (400 miliarde de dolari, respectiv, 335 miliarde euro) a fost criticat de președintele american Donald Trump, ”este esențială pentru a proteja securității cetățenilor israelieni de-a lungul frontierelor statuluit și chiar în afara teritoriului“.
F-35 este prezentat de Israel drept unul dintre răspunsurile la amenințarea iraniană. Aceste aeronave sunt considerate capabile să treacă neobservate de rachetele S-300, livrate Iranului de Rusia.
Noile aparate se vor alătura primelor două bombardiere de vânătoare F-35 livrate de către SUA, Israelului, în decembrie 2016 și care se află de atunci la baza aeriană de la Nevatim, în sudul țării.
„Semnarea tranzacției este o dovadă suplimentară a profunzimii legăturilor și a relațiilor de securitate existente între marele nostru prieten SUA și statul Israel“, a spus Liberman.
În declarația sa, el a subliniat, de asemenea, că cele șaptesprezece F-35 corespund primelor aparate ale unei comande globale de cincizeci de avioane pe care Israelul le-a cumpărată pentru suma de 100 de milioane dolari (83,8 milioane euro), fiecare. De menționat că Lockheed intenționează să reducă prețul aeronavei la 85 de milioane dolari (71,2 milioane euro) în 2019 sau 2020.
Israelul va fi singura țară din Orientul Mijlociu care posedă F-35. Modelul israelian, F35l, a fost supranumit ”Adir” (”Formidabil“ în ebraică). El conține sisteme electronice proiectate de companii israeliene, adaptate la nevoile Israelului.

Sursă: Anima News

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new