Israelul își suspendă prezența la o serie de reuniuni comune cu UE

November 11, 2015

Israelul a anunțat, miercuri, că diplomații săi nu vor participa la o serie de reuniuni cu Uniunea Europeană (UE), ca reacție la decizia Bruxellesului de etichetare separată a produselor provenite din coloniile israeliene din teritoriile ocupate, informează agenția France Presse.

‘Ținând cont de ultima decizie a UE, Israelul își suspendă dialogul diplomatic cu aceasta în mai multe forumuri care ar fi urmat să se desfășoare în viitoarele săptămâni” a declarat Ministerul de Externe israelian.

Comisia Europeană le-a cerut miercuri celor 28 de state membre ale UE să pună în aplicare etichetarea produselor provenite din coloniile israeliene din teritoriile palestiniene, o măsură condamnată cu fermitate de Israel.

Dezbătută din 2012, această decizie vizează să informeze consumatorii europeni cu privire la originea produselor pe care le consumă, conform legislației comunitare în domeniul comercial.

În prezent, produsele din coloniile israeliene — toate ilegale din perspectiva dreptului internațional — sunt etichetate ca fiind fabricate în Israel.

Diplomația israeliană a reacționat imediat la decizia UE, considerând că este vorba despre o “măsură discriminatorie luată din motive politice”, care în opinia sa va complica și mai mult procesul de pace cu palestinienii, blocat din primăvara lui 2014. Ulterior, premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat că Uniunii Europene ‘ar trebui să-i fie rușine’ pentru decizia luată. ‘Decizia UE este ipocrită și constituie un dublu standard. Ea particularizează Israelul și nu alte 200 de conflicte din întreaga lume’, a subliniat Netanyahu.

‘Nu suntem pregătiți să acceptăm faptul că Europa etichetează partea care este atacată de terorism’, a menționat șeful guvernului israelian, care a adăugat că măsura UE nu va face decât să-i afecteze pe palestinienii care muncesc în fabrici israeliene.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new