Israelul – spionaj informatic la negocierile privind dosarul nuclear iranian (societatea Kaspersky)

June 11, 2015

Un virus informatic a fost folosit pentru spionarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian, principala bănuială îndreptându-se către Israel, a anunțat compania rusă Kaspersky Lab, citată miercuri de AFP.

Această companie de securitate cibernetică a descoperit în propria sa rețea internă virusul denumit ‘Duqu‘ ce ar fi fost folosit începând de anul trecut pentru spionarea respectivelor negocieri.

Virusul ‘Duqu’, despre care se credea că a fost neutralizat încă din anul 2012, este un program informatic sofisticat folosit în operațiuni de spionaj și asemănător cu virusul ‘Stuxnet‘, considerat de mulți experți ca fiind creat de Israel sau de SUA. ‘Analiza noastră tehnică indică faptul că noile atacuri includ o versiune actualizată a virusului Duqu din anul 2011, văzut de mulți experți drept fratele vitreg al lui Stuxnet‘, explică societatea Kaspersky.

Virusul Stuxnet a fost folosit în toamna anului 2010 în atacul asupra sistemelor informatice ale programului nuclear iranian, în special a celor legate de centrifuge, obiectivul atacului fiind încetinirea dezvoltării acestui program.

Compania Kaspersky subliniază că noul virus Duqu este foarte greu de detectat, întrucât el ”nu schimbă niciunul dintre reglajele calculatoarelor sau ale rețelelor informatice atacate”. De asemenea, virusul ar mai fost folosit și pentru spionarea oficialilor care au participat la manifestările dedicate împlinirii a șapte decenii de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, ceea ce sugerează de asemenea că în spatele atacurilor se află Israelul.

Anunțul renumitei companii rusești vine ca o confirmare după ce anterior și publicația americană Wall Street Journal a relatat despre folosirea unui astfel de virus de către Israel pentru spionarea negocierilor privind dosarul nuclear iranian.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new