Italia: Președintele Giorgio Napolitano anunță că va demisiona

January 2, 2015

Președintele italian, Giorgio Napolitano a anunțat miercuri seară intenția sa de a părăsi în curând funcția deținută, lăsându-l pe premierul Matteo Renzi în fața celei mai dificile situații politice de la preluarea puterii în urmă cu zece luni.

Președintele Giorgio Napolitano și premierul Matteo Renzi

“Sunt pe punctul de a demisiona, după cum îmi permite Constituția”, a declarat șeful statului, în vârstă de 89 de ani, cu prilejul mesajului de Anul Nou, retransmis la televiziune. El a explicat că vârsta sa înaintată face ca îndeplinirea atribuțiilor să fie din ce în ce mai dificilă.

Napolitano, care a spus de la început că nu-și va duce până la capăt al doilea mandat de șapte ani, le-a mărturisit unor prieteni că suferă de o serie de afecțiuni legate vârstă, care fac dificilă exercitarea funcției de președinte, a relatat recent cotidianul Corriere della Sera. Presa italiană a dezvăluit că demisia președintelui ar putea avea loc pe 20 ianuarie 2015.

Potrivit Agerpres, în aprilie 2013, Napolitano a cedat rugăminților din partea politicienilor aflați în dispută și a acceptat un al doilea — fără precedent — mandat în încercarea de a pune capăt unei situații haotice, de impas, provocată de alegerile din februarie din același an. După alegerea sa, el a adus o oarecare stabilitate politică în țară, desemnându-l pe Enrico Letta (Partidul Democrat, de centru-stânga) să formeze un guvern de largă coaliție. Letta a demisionat în februarie 2014, după ce-a pierdut șefia partidului, în favoarea actualului șef de guvern Matteo Renzi.

Președintele Napolitano declara în acea vreme că va demisiona când va constata că țara, cea de-a treia putere economică din cadrul zonei euro, va fi pe calea reformelor instituționale, cum ar fi o nouă lege electorală, aflată în prezent în parlament, care să garanteze o mai mare stabilitate politică.

Menționăm că șeful statului italian, care este ales de către parlament, are largi puteri politice. El poate să numească șeful de guvern, să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Printre potențialii succesori ai lui Napolitano se numără Romano Prodi, fost prim-ministru și președinte al Comisiei Europene, precum și fostul premier Giuliano Amato. Amândoi au fost în trecut candidați la președinția Italiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new