Italia – șomaj tot mai ridicat și proteste masive împotriva măsurilor de austeritate

October 21, 2013

Mii de persoane au ieşit pe străzile din Roma pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate, iar transporturile urbane, feroviare şi aeriene sunt perturbate de greve ale angajaților.

“Protestăm faţă de o austeritate care îngenunchează ţara”, a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, această politică “nu şi-a atins scopul care era reducerea datoriei, în timp ce clasa politică îşi menţine privilegiile”, a adăugat el.

Potrivit ultimelor cifre publicate, şomajul în Italia a atins 12,2 la sută din populaţia activă în august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la înfiinţarea statisticilor privind şomajul, atât lunare (2004), cât şi trimestriale (1977).

Potrivit Mediafax, începând de vineri unii manifestanţi au petrecut nopțile campând în marea piaţă a bazilicii Sfântul Ioan din Latran (San Giovanni in Laterano), și vor continua să rămână aici până marți cel puțin. O întâlnire este prevăzută pentru marţi între ministrul Infrastructurilor şi Transporturilor, Maurizio Lupi, şi o delegaţie a manifestanţilor pentru a dezbate revendicările acestora din urmă. ” Vom lăsa corturile în piaţă până la întâlnirea cu Lupi, marţi, când vom organiza o altă manifestaţie pentru a ne face auzită vocea”, a declarat Luca Fagiano, un reprezentant al organizatorilor manifestaţiei.

“Să luăm înapoi oraşul”, se poate citi pe bannerul amplasat în tabăra care blochează o arteră importantă din Roma. Un alt banner proclamă “Stop expulzărilor şi confiscărilor”.

Italia depune eforturi pentru ieşirea din recesiune, iar măsurile de austeritate au condus la creşterea ratei şomajului, în special în rândul tinerilor.

La Aeroportul Fiumicino din Roma, 143 de curse aeriene au fost anulate din cauza unei greve faţă de măsurile de austeritate. Tot din cauza grevelor, trenurile au avut întârzieri la Milano, Roma, Napoli şi Palermo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new