Japan Atomic Power va fi obligată să ia în calcul desfiinţarea centralei atomice de la Tsuruga

May 15, 2013

Unul dintre cele două reactoare ale centralei atomice oprite de la Tsuruga (vestul Japoniei) este situat pe o falie geologică activă, a confirmat miercuri, într-un raport final, un grup de experţi din cadrul autorităţii japoneze de reglementare a domeniului nuclear, notează agenţia Mediafax.

Cu excepţia situaţiei apariţiei unor noi date (puţin probabile) care să infirme această concluzie, reactorul urmează să nu obţină aprobarea de siguranţă, ceea ce conduce la interzicerea repornirii lui. În acest caz, compania Japan Atomic Power va fi obligată să ia în calcul desfiinţarea centralei.

Cei patru experţi mandataţi de Autoritatea pentru reglementare nucleară au efectuat cercetări la faţa locului. Potrivit cercetărilor, ultimele mişcări ale faliei identificate au avut loc suficient de aproape pentru a considera că aceasta este activă.

În urma unor reuniuni cu panelul de experţi, Shunichi Tanaka, preşedintele organismului de reglementare, a sugerat deja, în decembrie, că Autoritatea ar avea dificultăţi în a garanta siguranţa complexului. Centrala atomică de la Tsuruga nu este singura care s-ar putea pomeni cu reactoarele oprite din cauza riscurilor seismice.

Concluziile experţilor vor fi transmise factorilor de decizie din cadrul Autorităţii pentru reglementare nucleară, iar aceştia vor emite o decizie finală, a precizat pentru AFP un purtător de cuvânt al instituţiei.

În prezent, doar două reactoare dintr-un parc de 50 sunt în funcţiune în Japonia, altele fiind menţinute oprite, ca măsură de precauţie, în aşteptarea unor noi norme de siguranţă, care se află în faza finală de elaborare şi ar trebui să fie puse în aplicare începând din iulie.

Aceste dispoziţii sunt înăsprite în urma accidentului nuclear de la Fukushima cauzat de un tsunami, în martie 2011. Niciun reactor nu poate reporni fără aprobarea noii Autorităţi nucleare, creată în septembrie 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new