Japonia – prototipul avionului invizibil de luptă ”Shinshin” prezentat mass-mediei

February 3, 2016

Agenția Guvernamentală pentru Achiziții, Logistică și Tehnologie din Japonia a prezentat la Centrul Experimental al Mitsubishi Heavy Industries Ltd. un prototip al primului avion invizibil de luptă din generația a cincea a avioanelor militare. Noul avion este realizat integral pe plan intern. Pentru a face cunoștință cu ”Shinshin”, reprezentanții presei au fost invitați într-un foarte bine păzit hangar aflat la un aeroport regional în apropiere de orașul Komaki, în prefectura Aichi. 

Mitsubishi X-2 Shinshin a mai fost prezentat anterior încă o dată în mai 2014 când se afla în faza de asamblare.
Aeronava este programată să execute primul test de zbor la mijlocul lunii februarie 2016. Potrivit planului pentru acest test, avionul va zbura de pe aeroportul Nagoya până la o bază aeriană militară în Gifu.

Conform caracteristicilor prezentate de Mitsubishi Heavy Industries, avionul de luptă are o lungime de 14,2 metri, 9.1 metri lățime și 4,5 metri înălțime. Dezvoltarea proiectului aeronavei multirol (atac la sol, recunoaștere aeriană și misiuni de apărare a spațiului aerian) a început în 2009. Mai mult de 331 de milioane $ (39,4 miliarde de yeni) au fost cheltuite deja pentru dezvoltarea sa.

Luptătorul are capacități stealth/invizibil, cu utilizarea fibrei de carbon de absorbție a undelor radio, ceea ce face dificilă detectarea aeronavei de către radar. Japonia și-a început proiectele de dotare a forțelor aeriene pe cont propriu după ce, la începutul deceniului trecut, compania Loocked Martin a primit interdicție din partea Congresului american privind livrarea către Tokyo a unui număr de F-22 Raptor, invocându-se necesitatea secretizării tehnologiei stealth.

Mai mult decât atât, conform unor surse neoficiale, guvernul japonez a dobândit deja renumitul F-35 Raptor. În plus, Japonia este în faza de testare a unei drone Global Hawk și a unui elicopter de tip Izumo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new