John Kerry s-a întâlnit la Beijing cu preşedintele chinez Xi Jinping

April 13, 2013

Şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit, astăzi,  cu noul preşedinte al Chinei, Xi Jinping şi cu premierul Li Keqiang. La finalul rundelor de discuţie, mesajul principal al oficialilor celor două puteri s-a centrat pe faptul că Statele Unite și China doresc un proces de denuclearizare pașnică a Coreei de Nord.

Declarația comună a fost adoptată la Beijing, unde secretarul de stat al SUA, John Kerry s-a aflat în vizită în cadrul turneului din regiune. Oficialul american are pe agendă întâlniri similare şi cu liderii de la Tokyo şi Seul.

Șeful diplomației americane a spus că o peninsulă coreeană fără arme nucleare este obiectivul țării sale, al Chinei și al altor țări care doresc reluarea dialogului internațional pe teme nucleare cu Coreea de Nord. Mai mult,  John Kerry a  îndemnat China să uzeze de capacitatea sa de influenţă asupra liderului nord-coreean Kim Jong-un şi să blocheze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord, în contextul situaţiei tensionate generate de regimul de la Phenian, relatează CNN.

“Washingtonul doreşte ca Beijingul să stopeze transferurile de fonduri spre Coreea de Nord şi să transmită un mesaj potrivit căruia China doreşte o Peninsulă Coreea fără arme nucleare”, au declarat doi oficiali din cadrul Departamentului de Stat american.

Declarația vine în timp ce Phenianul pare să pregătească un test cu rachetă privit cu îngrijorare de doi aliați asiatici ai Statelor Unite, Coreea de Sud și Japonia. Coreea de Nord ar putea face o demonstraţie de forţă efectuând un nou test balistic luni dimineaţă (în cursul nopţii de duminică spre luni, ora României), cu ocazia ceremoniilor care marchează 101 ani de la naşterea lui Kim Il-Sung, fondatorul ţării.

Pe agenda discuţiilor s-au aflat, de asemenea, situaţia din Siria şi programul nuclear al Teheranului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new