John Kerry susține necesitatea relansării negocierilor Grupului celor șase privind dosarul nuclear nord-coreean

December 16, 2013

Execuţia unchiului liderului nord-coreean, joi, este un semn de instabilitate a regimului lui Kim Jong-un şi face şi mai necesară dezarmarea nucleară a peninsulei coreene, a apreciat secretarul de Stat american John Kerry, relatează AFP.

Mult timp numărul doi al regimului, Jang Song-thaek, în vârstă de 67 de ani, unchiul şi mentorul lui Kim Jong-un, a fost executat joi, între alte acuzaţii pentru corupţie şi complot în vederea răsturnării regimului. El era vicepreşedintele Comisiei Apărării Naţionale, considerate organul de decizie cel mai puternic din ţară. Execuţia sa, la câteva zile după ce a fost destituit din funcţiile pe care le deţinea în partid şi armată, marchează cea mai mare schimbare politică de când Kim Jong-un a moştenit puterea, în urma morţii tatălui său, în decembrie 2011.  „Aceasta nu este prima execuţie. Suntem la curent cu un număr important de execuţii în ultimele luni”, a spus şeful diplomaţiei americane, aflat în vizită în Vietnam.

Epurarea relevă, în opinia lui Kerry, urgenţa unei dezarmări nucleare a peninsulei coreene şi a unei relansări a negocierilor cu Grupul Celor şase (cele două Coreei, China, Rusia, Statele Unite şi Japonia) pentru a convinge Phenianul să renunţe la programul nuclear în schimbul unui ajutor energetic. ”Devine şi mai inacceptabil ca cineva ca Kim Jong-un să aibă în mod potenţial arma nucleară”, a adăugat secretarul de Stat.

O altă ţară îngrijorată de epurarea politică a unchiului liderului Kim Jong-un este şi Coreea de Sud. Preşedintele sud-coreean Park Geun-Hye a avertizat că Phenianul este angajat într-o „domnie a terorii”, care are ca obiectiv consolidarea puterii actualului lider. Phenianul a condamnat duminică aceste declaraţii drept o “provocare intolerabilă” din partea vecinului său sudic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new