Juncker, Merkel și Hollande – consultări la Berlin săptămâna viitoare

May 26, 2015

Cancelarul german Angela Merkel ar urma să-i primească luni la Berlin pe președintele francez François Hollande și pe președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru a discuta despre consolidarea zonei euro, într-un moment în care Marea Britanie cere UE, ca întreg, să se schimbe, relatează AFP.

Potrivit Agerpres, desfășurarea acestei întâlniri între cei trei lideri a fost confirmată de o sursă europeană, în timp ce o a doua a precizat că este ‘foarte probabilă’.

Una dintre principalele teme ale acestei întâlniri este contribuția franco-germană la consolidarea guvernanței zonei euro, în condițiile în care Franța și Germania au o serie de propuneri ‘de dezvoltat în cadrul tratatelor actuale în următorii ani’.

De asemenea, aceste state sugerează pe termen mai lung o examinare a cadrului instituțional al UE și intenționează să-și aducă contribuția la această analiză până la finalul lui 2016, ceea ce pare să excludă ipoteza unei schimbări a tratatelor.

Aceste propuneri au fost interpretate marți ca un mesaj adresat premierului britanic David Cameron, care va organiza un referendum privind apartenența Marii Britanii la UE. Premierul conservator afirmă că își dorește ca țara sa să rămână în UE, dar că blocul comunitar trebuie să fie mai întâi reformat.

Consolidarea zonei euro va fi pe agenda viitorului summit european de la finalul lunii iunie. Președinții Comisiei, Consiliului European, Eurogrupului, Băncii Centrale și Parlamentului European lucrează de luni de zile la acest lucru și și-au prezentat rezultatele activității în domeniu. Ține acum de statele membre să facă același lucru pentru a alimenta dezbaterea.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new