Kiev – “March of Millions” în versiunea ucraineană

December 8, 2013

Circa 200.000 de manifestanti pro-integrare in UE s-au adunat duminică la prânz în Piaţa Independenţei din Kiev pentru a cere demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, ca urmare a deciziei acestuia de a renunţa la acordul de asociere al Ucrainei cu Uniunea Europeană (UE), relatează AFP şi Reuters.

Fostul premier Yulia Timoșenko le-a cerut ucrainenilor să nu renunțe la proteste până nu obțin demisia președintelui și premierului în exercițiu. În urma apelurilor făcute de către liderii opoziției, se aşteaptă ca la protest să se strângă un milion de participanţi din toate regiunile Ucrainei.

Ample manifestaţii de protest au loc de mai bine de două săptămâni la Kiev şi în alte oraşe din Ucraina, după ce guvernul acestei foste republici sovietice a suspendat semnarea Acordului de asociere la UE. După dispersarea în forţă a manifestaţiilor proeuropene de la 30 noiembrie şi 1 decembrie, protestatarii revendică demisia preşedintelui Viktor Ianukovici, a guvernului condus de premierul Mykola Azarov, organizarea de alegeri anticipate, precum şi semnarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană.

Viktor Ianukovici a renunţat, în urmă cu două săptămâni, la negocierile pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeană, existând indicii că ar încerca să apropie Ucraina de aderarea la uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Decizia lui Ianukovici de a abandona negocierile cu UE, care durau de trei ani, a generat un val de proteste violente şi o criză politică fără precedent de la fosta Revoluţie portocalie (2004).

Vineri, Viktor Ianukovici a efectuat o vizită în Rusia, unde a discutat cu preşedintele Vladimir Putin despre “parteneriatul strategic” bilateral, fără a se ajunge totuși la o înțelegere concretă, potrivit purtătorului de cuvânt a președintelui Putin, Dmitri Peskov. Puterea şi opoziţia din Ucraina au acceptat înfiinţarea unei echipe de experţi, sub egida Consiliului Europei, pentru a supraveghea o anchetă privind incidentele violente din ţară, a anunţat vineri organizaţia paneuropeană cu sediul la Strasbourg informează Agerpress.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new