Legislativul de la Ankara a autorizat operaţiunile militare în Siria
October 4, 2012
Parlamentul turc a autorizat, joi, 4 octombrie, operaţiunile militare în Siria, anunţă presa turcă.
Textul a fost votat cu 320 de voturi “pentru” şi 129 “împotrivă” în Adunarea Naţională, care s-a reunit în sesiune specială cu uşile închise, potrivit posturilor de televiziune turce.
Imediat ce şedinţa parlamentară s-a încheiat, vicepremierul turc Besir Atalay s-a grăbit să precizeze că textul votat nu oferă mandat Guvernului să intre în război cu Siria.
“Această moţiune (a Guvernului turc) nu este o moţiune de război”, a declarat Atalay în faţa presei, precizând că aceasta are un caracter “disuasiv”.
Oficialul guvernamental a adăugat că Siria a prezentat scuze Turciei după tirurile de obuze care au provocat moartea a cinci civili turci şi au determinat Ankara să riposteze şi să bombardeze poziţii ale armatei preşedintelui Bashar al-Assad.
“Partea siriană recunoaşte ce a făcut şi se scuză. Ei asigură că un astfel de incident nu se va repeta”, a subliniat Atalay.
Autorizaţia parlamentară îi permite Guvernului, timp de un an, să ordoneze operaţiuni armate în Siria. “Activităţile ostile care vizează teritoriul turc sunt pe punctul de a deveni un atac militar (…) şi din acest motiv pot ameninţa securitatea noastră naţională”, justifică textul.
Constituţia turcă prevede că orice operaţiune militară în exterior trebuie autorizată în prealabil de Parlament.
Relaţiile între Damasc şi Ankara, marcate prin tensiuni de la începutul revoltei din Siria în martie 2011, au cunoscut recent o escaladare bruscă din cauza tirurilor siriene trase asupra unui sat frontalier turc.
Turcia a bombardat miercuri ţinte din Siria ca ripostă la tirurile cu obuze dinspre teritoriul sirian, soldate cu moartea a cinci persoane într-o localitate turcă de frontieră, incident de care ONU şi aliaţii Ankarei consideră că Damascul se face vinovat. Brusca escaladare a tensiunii dintre cei doi vecini a debutat miercuri după-amiază, când mai multe obuze au lovit localitatea Akçakale, situată chiar în faţa postului sirian de frontieră Tall al-Abyad, recent teatru de luptă între forţele fidele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi rebelii din cadrul Armatei Siriene Libere. Câteva ore mai târziu, la finalul unei reuniunii cu cei mai apropiaţi consilieri, şeful cabinetului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat că armata turcă a bombardat ca represalii mai multe ţinte, pe care nu le-a identificat, situate pe teritoriul sirian.
Potrivit unui comunicat al Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), “mai mulţi soldaţi sirieni” au fost ucişi în noaptea de miercuri spre joi în bombardamentele lansate de armata turcă, acestea vizând o poziţie a armatei siriene din regiunea Rasm al-Ghazal, în apropiere de Tall al-Abyad.
După acest incident, Turcia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri contra Siriei pentru a o constrânge să oprească acţiunile agresive şi să respecte suveranitatea ţărilor vecine.
”Turcia cere Consiliului de Securitate să ia măsurile necesare pentru a pune capăt actelor de agresiune şi pentru a asigura respectarea de către Siria a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi securităţii Turciei”, scrie ambasadorul turc la ONU, Ertugrul Apakan, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, Gert Rosenthal.
NATO şi Naţiunile Unite au cerut Siriei să înceteze imediat orice acţiune agresivă împotriva Turciei. Într-o încercare de aplanare a conflictului, oficiali ai regimului sirian au exprimat condoleanţe familiilor care şi-au pierdut apropiaţii în incidentul de miercuri seara, anunţând deschiderea unei anchete pentru elucidarea circumstanţelor atacului.
Ban Ki-moon cere Turciei să nu escaladeze situaţia
Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut miercuri Turciei să menţină deschise toate canalele de comunicare cu Siria pentru a evita escaladarea tensiunilor între cele două state vecine. Ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu l-a informat pe secretarul general al ONU, în cadrul unei convorbiri telefonice, miercuri, despre incidentul produs în sud-estul ţării, în apropierea graniţei cu Siria. Davutoglu a discutat, de asemenea, pe aceeaşi temă şi cu mediatorul internaţional pentru Siria Lakhdar Brahimi.
“Ban Ki-moon l-a încurajat pe ministru să menţină deschise toate canalele de comunicare cu autorităţile siriene, pentru a diminua orice tensiune ce ar putea apărea în urma incidentului”, a precizat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Martin Nesirky.
Incidentul a generat şi o reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO, Turcia fiind membru al Alianţei Nord-Atlantice. Ambasadorii statelor NATO au declarat că reuniunea de urgenţă s-a impus din cauza recentelor “atacuri agresive” ale Siriei la frontiera de sud-est a alianţei, fapt ce constituie, spun aliaţii, o flagrantă încălcare a dreptului internaţional şi un pericol clar la adresa securităţii unuia dintre aliaţi, respectiv Turcia.
Statele membre NATO şi-au anunţat din nou solidaritatea cu Turcia şi faptul că vor continua să monitorizeze atent situaţia de la graniţa turco-siriană. În acelaşi timp, aliaţii i-au cerut Siriei să înceteze atacurile agresive la adresa unei ţări aliate şi să pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional.
Întâlnirea şi discuţiile ambasadorilor NATO au avut loc pe baza articolului 4 al Tratatului fondator al Alianţei, care prevede că oriceţară aliată poate cere consultări atunci când consideră că integritatea sa teritorială, independenţa şi securitatea ei sunt ameninţate. O reuniune asemănătoare a Consiliului Nord-Atlantic a avut loc în luna iunie, tot la cererea Turciei, după ce aviaţia siriană a doborât atunci un avion militar turcesc.
Leave a Reply