Libia – Acord al grupărilor armate rivale pentru un guvern de uniune națională

December 11, 2015

Principalele grupări armate rivale din Libia au convenit să semneze săptămâna viitoare un acord prin care să înceteze luptele pentru putere astfel încât să poată fi instalat un guvern de uniune națională, au anunțat vineri emisarul special al ONU pentru Libia, Martin Kobler, și ministrul italian de externe, Paolo Gentiloni, relatează agențiile AFP, DPA și Reuters.

Anunțul survine cu două zile înaintea începerii la Roma a unei conferințe internaționale menite să accelereze formarea acestui guvern ce este tot mai necesar în condițiile în care haosul din Libia tinde să transforme această țară într-un nou bastion al jihadiștilor grupării Statul Islamic (SI). Conform estimărilor ONU, în Libia se află în prezent între 2.000 și 3.000 de combatanți jihadiști, iar SI controlează sute de kilometri din coasta mediteraneană a Libiei.

De asemenea, profitând de starea de anarhie, anul acesta de sute de mii de imigranți ilegali africani au traversat Libia în drumul lor către Uniunea Europeană. Conform unor evaluări, în prezent pe teritoriul Libiei s-ar afla încă aproximativ o jumătate de milion de migranți veniți din Africa subsahariană și care doresc să pornească înspre Europa.

La patru ani de la rebeliunea împotriva lui Gaddafi, Libia are două guverne paralele, fiecare fiind aliat cu grupări armate care-și dispută supremația. Capitala Tripoli a fost cucerită anul trecut de coaliția de miliții islamiste Fajr Libya (Zorii Libiei), care a instalat propriul executiv și a păstrat legislativul ce ar fi trebuit să-și încheie activitatea după alegerile din luna iunie 2014, iar executivul și legislativul recunoscute pe plan internațional s-au refugiat în estul extrem al țării.

După negocieri dificile, fostul emisar al ONU pentru Libia, Bernardino Leon, a prezentat în luna octombrie facțiunilor libiene rivale o propunere de acord pentru constituirea unui guvern de uniune națională, dar ultra-radicalii din ambele tabere s-au opus împărțirii puterii, astfel că discuțiile s-au blocat din nou.

Sursă: Agerpres

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ne-am mutat! Aici puteți accesa în continuare arhiva PPW. Click aici pentru noua versiune a Power&Politics World sau accesați adresa www.powerpolitics.ro/new